google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html הפסיכולוגיה של הכדורגל | Bankaut Pratit
top of page

הפסיכולוגיה של הכדורגל
ד"ר יונת אשחר

 

 

 


העליונות המוכחת של החולצה האדומה, האמונות הטפלות המשונות – שלפעמים אפילו עוזרות, והמדע של קבלת החלטות על כר הדשא. המונדיאל בעיניים מחקריות

לכבוד משחקי המונדיאל אנחנו מציעים מבט שונה במקצת על כדורגל: הפסיכולוגיה והאסטרטגיה שמאחורי המשחק. נראה איך צבע החולצות של השחקנים עשוי להשפיע על התוצאה, נשאל למה שחקנים רבים כל כך נצמדים לטקסים קטנים שהם מבצעים לפני המשחק או במהלכו, ונבדוק אם שחקני הכדורגל משתמשים באסטרטגיות המיטביות לפי תורת המשחקים. היכונו לשריקת הפתיחה!

אדום בעיניים
נתחיל בצבעים – אולי המאפיין הבולט ביותר של כל קבוצת כדורגל. בין שאתם אדומים, ירוקים, או צהובים, צבע החולצה הוא הרבה יותר מאשר אמצעי להבדיל בין השחקנים על המגרש: הוא הסמל של הקבוצה והדרך שבה האוהדים מביעים את הזדהותם איתה. לפי מחקרים הוא גם יכול להשפיע על תוצאות המשחק, בעיקר אם צבע הקבוצה הוא במקרה אדום.

בעולם החי, לאדום יש משמעות מיוחדת. אצל דגים, ציפורים וגם קופים, צבע אדום של הפנים, הצוואר או חלקי גוף אחרים מעביר מסר ברור: אני חזק, אני מלא טסטוסטרון, אני בן הזוג הטוב ביותר בשבילך אם את נקבה – ואם אתה זכר אתה לא רוצה אותי בתור יריב שלך. ואמנם הזכרים האדומים מצליחים יותר, גם במשיכת הנקבות וגם בקרבות מול זכרים אחרים.

המסר שהצבע האדום מעביר חשוב עד כדי כך שמספיק לסמן ציפורי זברה פינק (Taeniopygia guttata) בטבעת אדומה וכבר הם ימשכו יותר נקבות לעומת אלה שקיבלו טבעת אחרת, יהיו דומיננטיים יותר וישיגו יותר מזון. אצל חרקים, לעומת זאת, אדום הוא בדרך-כלל צבע אזהרה המתריע כי בעליו רעיל, ולא כדאי לאכול אותו.

האם לצבע האדום יש השפעה גם על בני האדם? אדום מקושר אצלנו לתוקפנות, אולי משום שבשעת ויכוח, מי שמתרגז נוטה להסמיק, ואילו מי שמפחד מהעימות יהיה חיוור. ב-2005 התפרסם מחקר שבדק אם לבוש אדום משפיע על תוצאות של "עימותים" מבוקרים, כלומר ענפי קרבות כמו אגרוף והיאבקות במשחקים האולימפיים באתונה, 2004. בענפים אלה כל יריב מקבל אקראית תלבושת כחולה או אדומה לקרב. החוקרים מצאו שהצד שלבש אדום ניצח יותר פעמים מזה שלבש כחול, באופן מובהק סטטיסטית.

אותו מחקר בחן גם את התוצאות של משחקי הכדורגל באליפות אירופה לנבחרות ב-2004. חמש נבחרות לבשו חולצות שהיו אדומות ברובן, והחוקרים הישוו בין המשחקים שבהם השחקנים לבשו את החולצה האדומה לעומת אלה שבהם הם לבשו את הצבע האחר שלהם (לרוב לבן, במקרה אחד כחול). כל חמש הנבחרות השיגו תוצאות טובות יותר כששיחקו באדום, ובדרך כלל הבקיעו יותר שערים.

תוצאות דומות התגלו גם במחקרים מקיפים יותר. בליגה האנגלית למשל, מאז 1947 ועד שנות האלפיים, קבוצות שלובשות אדום זכו באליפות יותר פעמים מכפי שהיה אפשר לצפות לפי אחוז הקבוצות ה"אדומות" בליגה. לקבוצות האדומות יש רקורד מרשים במיוחד במשחקי הבית, שבהם השחקנים לובשים תמיד אדום, ולא את הצבע המשני של הקבוצה.

האם זה פשוט משום שהשחקנים עם החולצות האדומות בולטים יותר? כנראה לא, או שלפחות זה אינו ההסבר השלם, שכן אותו מחקר מצא שלא היה יתרון לקבוצה שלבשה חולצות בצבע בולט אחר. בנוסף, אפילו בבעיטות עונשין, שאין בהן ממש משמעות לבולטות של הצבע, שחקנים הבקיעו פחות כשעמד מולם שוער לבוש באדום. נראה שבאמת יש משהו מיוחד בצבע הזה.

 

 


להמשך הכתבה

sop-resize-200-מכון ויצמן-7.png
sop-resize-200-yonat ashhar.jpg
bottom of page