שיוויוניות מול שילוביות
תוצאות התיקו בבחירות האחרונות הן הזדמנות להפוך את סוגיית המגזר החרדי וגיוס החרדים לצה"ל מגורם מפלג ומשסע לגורם מאחד
רו"ח ראובן שיף
עתה כשתוצאות הבחירות כבר ידועות, נותר רק לקוות כי מדינת ישראל תנווט למקום טוב יותר.
אם בעבר, השיח הציבורי סביב מערכות הבחירות נסוב סביב אידיאולוגיות של ימין, שמאל ומרכז, ועיקרו עסק בסוגיות של מדיניות הביטחון, איומים מבית או מחוץ, הקמתן של התנחלויות- כן או לא, הרי שבשנים האחרונות העיסוק במדיניות הביטחון ובגבולותיה העתידיים של מדינת ישראל נדחק לשוליים.
נושאים חברתיים וביניהן טיפול באוכלוסיות החלשות בחברה הישראלית כגון: נכים ובני העדה האתיופית, סוגיות כלכליות, העוסקות במשבר הדיור ויוקר המחייה, תפסו את מקומם בקדמת הבמה.
ניתן לתלות את הסיבות המרכזיות לתמורות שחלו בשיח הציבורי הישראלי בכך שהציבור הפך להיות מודע יותר עקב זרימת המידע באמצעי התקשורת הדיגיטליים או בעובדה ש"היד קלה על המקלדת" וכל אחד יכול לפרסם ציוץ בטוויטר או פוסט בפייסבוק ולגרום בכך להשלכות מרחיקות לכת כמו גם לליבוי היצרים ולשיח מתלהם.
אין להתעלם גם מהעובדה, כי מדינת ישראל בגרה וישנם גם הסבורים כי האיום הביטחוני הקיומי, אשר היווה את לב הקונצנזוס, של "מדורת השבט", אשר סביבה התכנסו כולם בשנותיה הראשונות של המדינה חלף וכעת הציבור מתעניין יותר בסוגיות, שיגדילו את רמת החיים והרווחה שלו.
למגינת ליבי, המסרים שהובילו את הקמפיינים במערכת הבחירות האחרונה לא עסקו בנושאים "הבוערים" החשובים באמת לציבור הבוחרים.
הגירעון האדיר בתקציב המדינה הידוע כעת וזה הצפוי עד סוף השנה כמו גם מערכת הבריאות הקורסת או הצפיפות הנוראית בכבישים הגוזלת עשרות מיליוני שעות של נהגים המבלים בפקקים וגורמת לנזק עצום לתל"ג, אינם מסוג הנושאים החביבים על פוליטיקאים, אלא דווקא מאלה שהם "בורחים" מלדון בהם, שכן אלה טומנים בחובם גם אחריות ליצירת דרכים לפתרונם.
באילו נושאים הם כן "אוהבים" לדון?
לצערי, הפוליטיקאים מכל קצוות הקשת הפוליטית מעדיפים לעסוק בנושאים, המעמיקים את השונה שבין מגזרים וקהילות שונות באוכלוסייה.
אחד הנושאים "הבוערים" העומדים מאז ומתמיד בראש סדר היום הציבורי
הינו החקיקה המתירה את אי גיוסם של הצעירים החרדים לצה"ל.
נושא זה הינו "סלע מחלוקת" מזה שנים רבות והוא בין השאר הנושא המרכזי, אשר בגינו לא הצליח ביבי נתניהו להרכיב ממשלה במערכת הבחירות של אפריל 2019, עקב התנגדותו הנחושה של אביגדור ליברמן ואי התגמשותם של הפוליטיקאים החרדים.
נושא זה עמד בקדמת הבמה גם במערכת הבחירות האחרונה בספטמבר 2019.
אין כל ספק כי תופעה זו הקיימת מזה שנים לפיה בחור חרדי המצהיר כי תורתו אמונתו ולכן הוא פטור מלהתגייס לצה"ל לעומת בחור חילוני בן גילו שכן יתגייס ואף יסכן את חייו במהלך שירותו הצבאי מעוררת תחושה של חוסר שוויוניות בקרב מרבית האוכלוסייה ומובילה לכעס עצום ולשסע ופילוג בעם, ההולך ומעמיק.
לטעמי, הטעות נובעת מכך ששני הצדדים, הן החרדים והן החילוניים סבורים שיש רק דרך אחת לפתרון וכל צד מתבצר בעמדתו.
ישנם פוליטיקאים רבים שיתהדרו ויניפו את נס השוויוניות וישנם כאלה שילבו את היצרים וייהנו פוליטית מהרחבת השסע בעם. לא אלה וגם לא אלה עשויים להביא לפתרון הבעיה.
אני לעומתם מאמין כי אין דרך אחת וכי ישנו "שביל זהב" בו שני הצדדים עשויים להגיע לפתרון.
יש לזכור כי הצעירים החרדים חיים בתוך קהילה סגורה עם נורמות וקודים ברורים והצעירים החרדים נועצים רבות ברבנים ובפוסקי הלכה בקהילתם.
יתר על כן, בחור חרדי המתגייס לשירות בצה"ל מהווה חריג בסביבת החיים שלו ומניותיו "בבורסת השידוכים" לנישואיו שלו ושל כל יתר בני משפחתו האחרים יורדות לכדי "מוכרים בלבד". זוהי בעיה תרבותית ולא רק אמונתית ולא ניתן לשנותה בהליך מהיר של חקיקה "בשיטת זבנג וגמרנו".
אשר על כן אני סבור כי, יש לצאת מהקופסא ומול סוגיית השוויוניות צריכה לעמוד סוגיה נוספת הקרויה שילוביות שחשיבותה לטעמי לחברה הישראלית היא עצומה.
סבורני כי, פתרון הבעיה יכול להיעשות על ידי חיובם של הצעירים החרדים וזאת במסגרת חקיקה לשרת את המדינה בבתי חולים, במוסדות לילדים עם צרכים מיוחדים, במוסדות לחולים סיעודיים, במכבי אש, במד"א ועוד. שילובם של הבחורים החרדיים בשירות למען המדינה ייצור הרגשה של שילוביות גם אם לא שוויון מלא ויש לכך חשיבות עצומה.
לטעמי, אחד האיומים האסטרטגיים הגדולים העומדים בפני המדינה הוא השסע העמוק בין הציבור החרדי לבין הציבור החילוני, מה שעלול להוביל חלילה עד לכדי מצב של "מלחמת אחים". חשיבותה של בעיית הגישור והקטנת השסע כאמור, חשובה הרבה יותר מכמה אלפי חרדים שיתגייסו לצה"ל, מה גם שאיני בטוח כלל שצה"ל באמת זקוק לכל אותם החרדים על מנת למלא את תקני הגיוס שלו.
ראוי לציין שכבר כיום משרתים ביחידות צה"ל השונות אלפי חרדים העושים עבודה מצוינת ולכן, יש להוביל וללוות נושא "מדמם" זה בצעדים מדודים של "עקב בצד אגודל ".
פתרון השילוביות שהצגתי כאמור ברשימתי זו, יכול לעניות דעתי לסייע רבות.
עכשיו כשתוצאות מערכת הבחירות האחרונה ידועות, האתגר הגדול של האדם שבסופו של דבר יצליח להרכיב את הממשלה, הינו ליצור שיח אחר, העושה שימוש במסרים מאחדים ומקדמים במקום יצירת שסעים חברתיים ופילוג.
רו"ח ראובן שיף הינו שותף מנהל וממייסדי RSM שיף הזנפרץ ושות' רו"ח , נשיא לשכת רואי חשבון לשעבר.