google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html בית: האמנם בור פיננסי ללא תחתית? איך אפש | Bankaut Pratit
top of page

בית: האמנם בור פיננסי ללא תחתית? איך אפשר אחרת?

אסף בן דור

לעיתים קרובות יחוש המזמין של עבודות הבנייה, היזם או האדם הפרטי, שהבית שהוא בונה הינו בור פינאנסי ללא תחתית. הוצאה גוררת הוצאה, כל פעם נוסף אלמנט ש"עושה את הבית" עוד מרכיב שאי אפשר לוותר עליו. במאמר זה אנסה לנתח את המרכיבים הללו שהופכים את הבניין לכזה. ואנסה לתת כלים שיעזרו לנו להבין על מה כדאי ועל מה לא כדאי לאבד ממון בבנייה.
 
על מה נהייה מוכנים לפתוח את הארנק והיכן כדאי יהיה לחסוך?

ישנם למעשה שלושה תחומים במהלך הבנייה שאפשר להגדיר כ"בור ללא תחתית".


חומרי הגימור
מערכות טכניות
תכנון

שלושת המרכיבים בסדר הזה ומיד אבאר מדוע.
 
חומרי הגימור: הם הדבר בעל הנראות הגבוהה ביותר בבניין. אם בחרת שיש יקר לריצוף וחיפוי קירות חדרי האמבטיה, פרקט, חלונות מפרופיל יקר, גופי תאורה, ארונות, ריהוט קבוע וכלים סניטריים, כל אלה יכולים להעלות את מחיר הבנייה בשיעורים גבוהים מאד, אלה הם דברים שכל אדם זר שייכנס לבית שלך יבחין בהם מיד, חלקם ייגרום ללסתו של המבקר בבית לצנוח.
יחד עם זאת ספק רב, אם וכמה, חומרי הגימור היקרים ישפרו באמת את איכות החיים שלך לאורך זמן.  אלה הם דברים שמהר מאד תתרגל לראות. ולעיתים אף ייגרעו מאיכות החיים שלך, כשתצטרך למשל לחרוד לגורל הפרקט היקר, ושאף טיפת חומצה לא תישפך על השיש וכדומה.
 
מערכות טכניות: השוק מציע מגוון מערכות טכניות שעשויות להועיל לך. למשל, נעילה מרכזית של כל הבית, עשוייה לחסוך ממך לפני היציאה ממנו, את הבדיקה בכל החדרים, אם הבית אכן נעול, שיטות חימום שונות יכולות לשפר את איכות החיים שלך, ולהקטין את הסיכוי ללקות במחלות, מערכת אזעקה יעילה תחסוך ממך את הצורך בסורגים, ועוד מגוון אינסופי של מערכות טכניות שמשפרות לך את איכות החיים. המערכות הללו עולות אמנם כסף אבל בד"כ יעלו לך פחות מאשר חומרי הבנייה, בה בעת ישפרו את איכות החיים שלך יותר ולאורך זמן.
 
תכנון: קיימים מתכננים רבים בשוק, חלקם זולים, אפילו זולים מאד, וחלקם יקרים מהם במאות אחוזים, למה? ניתן לתכנן בשיטת copy & paste, וזה לא בהכרח רע. אם מצאנו צורה אדריכלית מסויימת שהיא טובה ומתפקדת אז אין שום סיבה למה שלא ניישם אותה בכמה וכמה פרוייקטים למה להמציא כל פעם מחדש את הגלגל? השאלה היא עד כמה אנחנו מרחיבים את השימוש בשיטה הזאת, שכן כל מגרש וכל לקוח הם ייחודיים, וכאן נשאלת השאלה החשובה, האם באמת עשינו מאמץ לאתר את הייחודיות של הפרוייקט כדי לספק מוצר סופי איכותי? גם צוות מהנדסים טוב (ויקר) עשוי מאד להועיל. יש הבדל עצום בין איכות השירות שתקבל ממהנדס קונסטרוקציה, שאמנם יודע לחשב כוחות ועומסים ולפתור את הבעיות הסטטיות, אבל לא מתאמץ להתאים את עצמו לרצונותיו של האדריכל (וכפועל יוצא לצרכיו הייחודיים של הלקוח) לבין מהנדס שמשקיע יותר זמן וחושב מחוץ לקופסא, כדי לאתר פתרון שיתאים לצרכים. המאמץ הזה הינו סמוי מהעין זהו מאמץ שיעשה המהנדס כשאתה לא נוכח, כך גם מאמציהם של שאר המתכננים והאדריכל. אבל התוצאות של מאמץ זה הן ארוכות טווח ביותר, כאן ייקבע האם תהיה לך יותר או פחות פרטיות בחדרך, כמה מטרים ייצטרך סבא לצעוד כשיקום באמצע הלילה לשירותים, האם הילדים שלך ייגדלו באוירה קלוסטרפובית, או במקום עם תחושה פתוחה וכדומה.
תכנון טוב לא בהכרח פוטר אותך מעלויות, אך הוא יוצר רציונליזציה של הוצאותיך. שכן כאשר התכנון מותאם אליך, הוא מונע הוצאת כסף על מרכיבים שאינם הכרחיים ומאפשר לך לשמור את כספך לאותם מרכיבים שבאמת חשובים לך.

להמשך הכתבה

IMG-20181220-WA0002.jpg
bottom of page