google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html
top of page

שיטה פורצת דרך לאבחון מוקדם של רעלת היריון

פרופ' משה הוד ד"ר נועם שומרון












פריצת דרך מחקרית מקרבת אותנו לאבחון מוקדם של רעלת הריון, מחלה קשה המסכנת את בריאותם, ולעיתים אף את חייהם, של האם והעובר. לא ידוע מה גורם לה, אך קיים עבורה טיפול מונע: מתן אספירין במינון נמוך. נכון להיום ניתן הטיפול המונע לנשים הרות שנחשבות למצויות בסיכון לפתח רעלת הריון, על פי הערכות רופאיהן. אך בהיעדר סמן ביולוגי מובהק וחד-משמעי לאבחון מוקדם, מתבסס החיזוי על קריטריונים כלליים, כמו הריונות קודמים, הרגשת המטופלת, לחץ דם או בדיקות אולטרסאונד משולבות בבדיקות ביוכימיה בדם בעלות רגישות אבחנה לא מספקת.
 

מחקר חדש בהובלת ד"ר נועם שומרון ופרופ' משה הוד מבית הספר לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, חשף לראשונה סמנים מולקולריים בדמן של נשים המצויות בתחילת הריונן, ועתידות ללקות בהמשך ברעלת הריון – תגלית שיכולה לאפשר אבחון מוקדם של רעלת הריון בעזרת בדיקת דם פשוטה. הסמנים הביולוגיים, שהתגלו באמצעות טכנולוגיה של ריצוף גנטי מהדור החדש ושיטות חישוביות מתקדמות, עשויים לאפשר אבחון מוקדם ברמה גבוהה של ודאות, ובעקבותיו מתן טיפול מונע, שימנע לחלוטין את הופעת המחלה.


המחקר בוצע באוניברסיטת תל אביב על ידי הדוקטורנטית לירון יפה, בשיתוף עם פרופ' משה הוד, מנהל מכון המחקר לרפואה סב לידתית בבית החולים בילינסון ונשיא האיגוד האירופאי לרפואת האם והעובר, ועם בתי חולים נוספים באנגליה, ברוסיה, באיטליה ובספרד. המאמר התפרסם בכתב העת Scientific Report מקבוצת  .Nature


בדיקות בשליש הראשון

"בעבודה שלנו ביקשנו למצוא סמן מולקולרי שמופיע בדמה של האישה כבר בשליש הראשון להיריון - כשהיא עדיין אינה סובלת מתסמינים כלשהם, ומנבא הופעה של רעלת הריון בהמשך," אומר ד”ר שומרון. לשם כך עקבו החוקרים אחר אלפי נשים הרות, ונטלו מכולן דגימות דם בשבוע ה-12 להריונן. בהמשך (לאחר תום ההריונות) הם התמקדו ב-75 דגימות: 35 דגימות של נשים שלקו מאוחר יותר ברעלת הריון, וכ-40 דגימות של קבוצת בקרה – נשים שסיימו את הריונן בבריאות מלאה. מכולן הפיקו החוקרים מולקולות RNA  - כ-20 מיליון מולקולות מכל דגימה.

 

 

להמשך הכתבה

 

sop-resize-200-דר נעם שומרון.jpg
sop-resize-200-prof moshe hod.jpg
tel aviv u.png
bottom of page