google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html
top of page

כיצד לשמור על בריאות העיניים.
מאיר בן-ורון











 
מודה ומתוודה כי הכותרת מעט יומרנית, שהרי לא ניתן להיכנס לעובי הקורה בנושא, במאמר קצר. כל אחד מתתי הנושאים שיוזכרו להלן משמשים אותי ככותרת למאמרים והרצאות נוספות. לרוב נושא זה משמש אותי כהרצאת מבוא כללית, ובה אני מביא מספר כללי אצבע שיעזרו לנו לשמור על תפקוד בריא של עיננו.
 
העיניים הן איברי חישה בגופנו המקשרים אותנו לעולם החיצון. בכך מושפעים ישירות מהעולם החיצון מחד, ומהמערכות הסיסטמיות של הגוף מאידך.
 
טראומה, תהיה הראשונה ברשימת המזיקים הישירים לעיננו. חבלות וחתכים לסוגיהם, עלולים לפגוע בעיננו בצורה קלה ועד בלתי הפיכה לעיניים ואובדן הראיה. גם בפגיעות קלות לכאורה, הפגיעות עלולות להיות באיזורים פנימיים במערכת הראיה. פגיעות ישירות בעין עלולות לפגוע בקרנית (החלק הקדמי השקוף בעין), מקרע או חתך. כמה פעמים בחייכם נחתכתם באצבע משוליים של דף? התופעה שכיחה מאוד גם בפגיעות עיניים. באם השריטה היא עמוקה, תווצר צלקת בלתי הפיכה בקרנית. ואם איתרע מזלנו והצלקת במרכז ציר הראיה בעין, הפגיעה באיכות הראיה תהיה משמעותית.

דוגמא נוספת היא מכה מחפץ כהה או אפילו טלטול בתאונת דרכים, העלולה להביא להזזת מיקום העדשה התוך עינית (Lenticular Dislocation), או הפרדות רשתית העין (Retinal Detachment).

לכן המנעו ולמדו את ילדיכם להמנע מלקרב כל חפץ חד או כהה לעיניים!

דאגו לעבוד רק עם משקפי מגן גם אם מדובר "רק בדפיקת מסמר לקיר" (מאוד נפוץ, שהמסמר "מזנק" היישר לעיניים).














A small piece of iron has lodged near the margin of the cornea
 
הזנחה היא גורם נוסף בו יכולים להיווצר נזקים זמניים או בלתי הפיכים לעיניים.

בהמשך אגע בנושא מחלות עיניים. כמובן שמחלה, שאינה מטופלת בזמן עלולה להביא לסיבוכים מיותרים. אך גם כשלא מדובר במחלות אנו חייבים להיות במעקבים תכופים לפי הוראות המומחה המטפל.

להלן תדירות הבדיקות שעלינו לעבור במהלך חיינו:

בימים הראשונים של הילוד- נבדק בבית החולים
בגיל חצי שנה
בגיל 3 שנים
בגיל 6 שנים
בגילאים בגירים שגרת ביקורות כל שנתיים עד 5 שנים- לפי הוראת המומחה.

בהמצאות ליקויים או מחלות עיניים תדירות הביקורות תעלה בהתאם לנדרש.

ליקויי תשבורת כגון קוצר ראיה, רוחק ראיה ואסטיגמציה, בגיל הקריטי (נחשב בספרות עד גיל 6 בד"כ), שאינה מטופלת תגרום לעין עצלה ואף פזילה. לאחר הגיל הקריטי, הנזק שהתגבש הוא בלתי הפיך!
על כן יש להקפיד להגיע לבדיקות והביקורות בהתאם לרשימה לעיל.
 
 
גם העיניים, ככל איבר, עלולות להיות מושפעות ממחלות מקומיות, כגון דלקות חיצוניות ופנימיות. דלקת עיניים חיצונית פשוטה שהוזנחה, עלולה להתפשט פנימה לארובת העין ואפילו למח. כמובן שגם העיניים לא חסינות מפני גידולים, בחלקם שפירים ובחלקם ממאירים.

שכיחות המחלות בעיניים גוברת עם הגיל. מעל גיל 40 עולה תפוצת מחלת הגלאוקומה (POAG), וניוון מקולרי של הרשתית(ARMD)אופייני לגילאי 70.

בנוסף למחלות האופייניות לעיניים, ישנן מחלות סיסטמיות (כלל גופניות), בהן קיימת השפעה ישירה על העיניים ועלולה להביא אף לעיוורון. דוגמאות לכך הן המחלות הנפוצות, סוכרת ויתר לחץ דם. בעין קיימת אספקת דם בכלי דם קטנים ברשתית ואותן מחלות כלי דם יגרמו לדימומים ואספקה לקוייה של חמצן לעיניים. דוגמא נוספת היא קרישי דם שעלולים לגרום לשבץ מוחי, עלולים במקרים אחרים לסתום את עורק העין ולהביא לעיוורון.

לכן בהתמודדות במחלות, יש להגיע לביקורות, וליטול את התרופות בהתמדה בהתאם להוראות המומחה המטפל. בכל שינוי סימפטומטי כגון אובדן ראיה חלקי או מלא, יש להגיע לבדיקה ללא דיחוי.














Branch retinal vein occlusion
 
קרינה היא גורם תחלואה נוסף לעיניים. בשונה מאיברים רבים בגוף, העיניים חשופות לקרינת השמש זמן רב. ספקטרום הקרינה של השמש הוא נרחב: קרינת אור נראה, קרינת חום, אולרא סגולית וסוגים נוספים. כפי שאנו יודעים הקרינה ההרסנית בספקטרום, שחודרת את האטמוספירה ומגיעה לעיננו היא קרינת העל סגול(UV) . קרינה זו גורמת למוטציות בתאים שלנו גם בחלקי העין השונים. למשל כ-20% מכלל גידולי העור שמצויים באדם, נמצאים על העפעפיים. גידולים רבים הינם שפירים, אבל חלקם ממאירים. הקרינה הזו פוגעת לא רק בעפעפיים, אלא גם בחלקים הפנימיים של העיניים.

המשמח בקטגוריה זו היא היכולת להתמגן! בניגוד לקרמים שיש למרוח על העור, משקפי שמש וכובע הם זמינים, ללא תופעות לואי ואינם שנויים בחלוקת לגבי יעילותם. המיגון הזה הוא חובה בכל גיל. נזקי הקרינה הם מצטברים לאורך השנים. כפי שלא לוקחים תינוק לים מבלי להגן על עורו, חובה להרכיב לו משקפי שמש יעודיים (קיימים משקפי שמש לתינוקות).
*בשום פנים, אין להביט ישירות על השמש, גם לא דרך משקפי שמש. עיוורון מובטח במבט ישיר על השמש בתוך דקות.  כמו כן, לנקוט בזהירות יתרה בשימוש בלייזרים.















Radiation retinopathy
 
 
 
גורם נוסף הוא אורח חיים בריא. כל תחלואי הגוף המושפעים מתזונה לקויה, עישון וחסר פעילות גופנית, עלולים לפגוע גם ברקמות השונות של העין.

חוסרים באבות המזון כדוגמת בטא קרוטן (נגזרת של ויטמין A), עלולים לגרום לפגיעות משמעותיות בהתפתחות העיניים ובראיה.
עישון ונושא הרדיקאלים החופשיים בגוף אינו פוסח גם על העיניים. בכדי לחסוך את ההסברים הביוכימיים, אומר רק שהעישון מלבד מחלות ריאה וגידולים בחלל הפה, גורם להזדקנות מהירה של הגוף ובכלל זה מביא מחלות רבות בשכיחות גבוהה יותר גם לעיננו כגון ARMD וקטרקט.

חוסר פעילות גופנית והשמנה, יביאו גם הם למחלות כלי דם שיפגעו בכלי הדם בעין.
 
לסיכום: המתכון לשמירה על בריאות העיניים וראיה תקינה לאורך שנים הוא: 1. אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת, ספורט, המנעות מרעלנים כגון עישון.
2. אמצעי מיגון לעיניים- כובע ומשקפי שמש, משקפי בטיחות בעבודה הפיזית בסביבה של שבבים, אבק וחפצים חדים אלו ,בנוסף לאכיפת סטנדרטים של המיגון במקומות העבודה.
3. מעקב וביקורות תקופתיות על ידי המומחה המתאים.
 
מאיר בן-ורון  הוא אופטומטריסט קליני בוגר תואר ראשון B.Sc באופטומטריה באוניברסיטת בר-אילן בהצטיינות יתרה, וכן תעודת מצטיין דיקן. מאיר הוא בעל תואר שני באופטומטריה קלינית מארה"ב  M.Sc Pennsylvania College of Optometry.
מאיר בן-ורון בעל ניסיון קליני של שנים רבות ומתוכם כעשור במודיעין.
מאיר בן-ורון בעל רישיון משרד הבריאות לעיסוק במקצוע האופטומטריה בישראל.
 
בנוסף הקים מאיר את קבוצת הפייסבוק המקצועית "אופטומטריסטים בישראל" בו כל אחד ואחת יכולים להיות חברים, ולשאול כל שאלה הקשורה לעיניים וראייה ולקבל תשובות מהמומחים החברים בקבוצה (רופאי עיניים ואופטומטריסטים).
http://www.meire.co.il
 

2-7.jpg
3-2.jpg
1-3.jpg
מאיר בן ורון.jpg
bottom of page