google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html דום נשימה חסימתי בשינה | Bankaut Pratit
top of page

דום נשימה חסימתי בשינה

ד"ר סילביה מיגדל כהן, רופאת שיניים








 





 
דום נשימה חסימתי בשינה היא  תופעה הקיימת באחוז משמעותי מהאוכלוסייה. היא יותר שכיחה בגברים לעומת נשים ובעיקר בתווך הגילאים שבין 30 עד 60 שנה.
 
מדובר בתופעה שעלולה לסכן את הבריאות. מחקרים מראים שהסיכוי לשבץ מוחי או להתקף לב עולה 30% בקרב אנשים  הסובלים מדום נשימה. בנוסף לכך, הוכח קשר עם לחץ דם גבוה, סכרת והשמנת יתר.
 
אחד המאפיינים המובהקים ביותר של דום נשימה בשינה הוא ירידה באיכות השינה, עייפות מוגברת בשעות הבוקר, קושי בריכוז המוביל גם למעורבות מוגברת בתאונות דרכים ותאונות עבודה שונות. כמו כן, דום נשימה בשינה יכול  לגרום לשינויים התנהגותיים, כגון כעס, ירידה ברמה האינטלקטואלית, ירידה בזיכרון, בתפקוד המיני וגם דיכאון. כמו כן, גם השינה של הבן/בת זוג נפגעת.
 
מה זה בעצם דום נשימה חסימתי בשינה?
מדובר בהפסקת נשימה לא רצונית ליותר מ10 שניות. בדרך כלל ההפסקה מתמשכת בין 10 ל-30  שניות ולפעמים יכולה להימשך דקה או יותר.
זה קורה כאשר שרירי הגרון והחך נרפים, הפה נפתח, והלשון והלסת התחתונה נשארים בתנוחה אשר מונעת מעבר של אוויר.
בדרך כלל תופעה זאת גורמת לנחירות, שזוהי ויברציה של השרירים. כשהמעבר נסגר לגמרי זה הופך להיות דום נשימה חסימתי.
 
במהלך דום נשימה, רמת החמצן בדם יורדת. כתוצאה מכך המוח מגיב ומעורר את האדם כדי לאפשר מעבר של אוויר.
ההתעוררות הזאת כל כך מהירה שהאדם לא זוכר כלום .בדרך כלל בן/בת הזוג כבר מכיר/ה את הרעש של החנוקה מלווה בנשימה מהירה. זה מצב שיכול לחזור על עצמו 5 עד 30 פעם כל שעה, במשך כל הלילה. ההפסקות האלו לא נותנות לאדם להשיג את השלבים העמוקים ונעימים של השינה. זה גורם לעייפות ותשישות בשעות הבוקר.
אלה שסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה אינם מודעים על כך שהשינה שלהם אינה  רצופה, ואפילו חושבים שישנו טוב כל הלילה.
 
הצעד הראשון בכדי למתן את הבעיה הוא:  להפסיק לעשן, להפסיק שתיית אלכוהול, לא לקחת תרופות לשינה או הרגעה. תזונה נכונה ופעילות גופנית לשמירה על המשקל חשובות גם כן , מכיון שעודף משקל הוא אחד הגורמים  לדום נשימה.
 
רוב הרופאים ממליצים על  שימוש ב CPAPs, מכשיר עם מסכה המאפשרת כניסת  אוויר לדרכי הנשימה בזמן השינה. אבל קשה להתרגל למכשיר הזה, ואינו נוח לרוב בני האדם. לכן קשה למתופל לשתף פעולה עם הCPAP.
 
היום הוכח שהפתרון היעיל ומומלץ ביותר הוא מנגנון אוראלי, מוצלח ברוב המקרים. המכשיר מושך את הלסת התחתונה ואת הלשון קדימה ובכך מגדיל את מעבר  האוויר וגם מונע מהפה להיפתח תוך כדי שינה. המכשיר קטן ,בגודל כף היד ,נוח לקחת אותו לכל מקום.
 
רק רופא שיניים מומחה בתחום השינה יכול לבצע הטיפול הזה.
מטביעים את צורת השיניים של הפציינט, וכך בונים מכשיר המקדם את המנדיבולה.
המכשיר מתחבר בצורה מדויקת בשיניים, כך שהוא מונע את "נפילת" הפה והלשון. התנועה הזאת פרסונלית ונעשית בהדרגה כדי למנוע כאבים בשרירים ובמפרקים.
 
אחד הסימנים הנוספים המראים שהמצב משתפר היא הפסק או ירידה בכמות הנחירות בלילה. בכל זאת, חשוב שלפני ואחרי הטיפול הפציינט יעשה  בדיקה פוליסונוגרפית. מדובר בבדיקה אשר בודקת את איכות השינה. על ידי השוואה בין התוצאות לפני ואחרי הטיפול ניתן לבחון את רמת ההצלחה של הטיפול בעזרת המכשיר.
 
הפציינטים אשר  משתמשים במכשיר מדווחים על  שיפור משמעותי ברמת החיים, במצב רוח הכללי, שיפור ביחסים  עם בן או בת הזוג (אין יותר הפרעות בשינה). הטיפול גם יכול לעזור לירידה במשקל ובלחץ הדם.
 
ד"ר סילביה מגדל כהן הוסמכה לרפואת שיניים באוניברסיטת סאו פאולו (USP) עם התמחות באורתודונטיה.
ד"ר סילביה בעלת תואר שני ברפואת השינה באוניברסיטת UNIFESP בסאו פאולו. היא עבדה במרפאת השינה של האוניברסיטה במהלך שלוש שנים עד לעלייתה ארצה לפני שנה.
היא מומחית לאורתודונטיה לילדים ומבוגרים, דיספונקציה טמפורו-מנדיבולארית (TMJ), כאבים אורופציאלים, נחירות ודום נשימה (Apnea).
ד"ר סילביה עובדת במרפאת Raanana Dental Care ברעננה ובחיפה

sop-resize-200-c77f3295-97f7-4846-a967-4
Dr_Silvia_img.JPG
bottom of page