google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html תנאים של חיבה | Bankaut Pratit
top of page

תנאים של חיבה
פרופ' טלי קמחי



































מאירים ומעוררים את מערכת התגמול: חלבונים רגישים לאור (אופטוגנטיים) הוחדרו לתאי עצב ספציפיים במוח עכבר. בירוק – תאי עצב מפרישי דופמין באזור הטגמנטום הגחוני של מערכת התגמול. באדום – תאי עצב אשר מבטאים את החלבון האופטוגנטי. בצהוב – החפיפה בין התאים המבטאים את החלבון האופטוגנטי לתאי המטרה מפרישי הדופמין. צולם באמצעות מיקרוסקופ קונפוקלי


כשעכבר מעוניין בעכברה, הוא מפגין זאת קודם כל באמצעות החוטם – ויוצא למסע חקירה ורחרוח. מחקרים רבים אישרו כי לפֶרוֹמוֹנִים, חומרי הריח שבעלי-החיים מפרישים, יש תפקיד בתקשורת ובמשיכה בין המינים, אך עד כה לא היה ברור כיצד פועלים המנגנונים העצביים המעורבים בכך. מחקר חדש של מדעני מכון ויצמן למדע, שהתפרסם באחרונה בכתב-העת המדעי Cell Reports, העלה כי כאשר עכברים זכרים אינם זוכים לתגמול עצבי ספציפי, הם מאבדים עניין, ומפסיקים לגלות העדפה מינית כלפי נקבות. ממצאים אלה מאירים את פעולתו של מנגנון אבולוציוני בסיסי אשר אחראי על הישרדות המין והמשכיותו.

יונקים ובעלי חיים אחרים מפעילים, מלבד האף, איבר הרחה נוסף, המכונה איבר יעקובסון; גרסה מנוונת ולא פעילה של איבר זה קיימת גם בבני אדם. בשונה מהאף, איבר יעקובסון אחראי בעיקר על קליטת פֶרוֹמוֹנִים. מעבדתה של פרופ' טלי קמחי, במחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע, מתמחה במחקר בעכברים מהונדסים גנטית אשר איבר הרחה זה אינו מתפקד אצלם. במחקרים קודמים הראו פרופ' קמחי ושותפיה למחקר, כי עכברים זכרים ללא איבר יעקובסון פעיל מפגינים התנהגות מינית שאינה מבחינה בין זכרים לנקבות, ואינם מבטאים תוקפנות כלפי זכרים אחרים. מנגד, נקבות מהונדסות מפגינות התנהגות מינית זכרית - הן מרחרחות בני-זוג פוטנציאליים, ואף מנסות לעלות עליהם תוך כדי תנועות אגן אופייניות.

ואולם, במחקר של המעבדה מ-2016 התגלה, כי גם בהיעדר איבר יעקובסון פעיל, העכברים המהונדסים יכולים בהחלט להבחין בין זכרים לנקבות, ובכל זאת מפגינים התנהגות מינית שאינה מבחינה ביניהם. לאחר שעברו התניה שלילית לפרומונים נקביים, עכברים אלה נרתעו מנקבות, אך המשיכו להפגין התנהגות מינית כלפי זכרים. בעקבות הממצאים שיערו החוקרים, כי העכברים המהונדסים אינם זוכים ל"תגמול הולם", ולכן אין להם מוטיבציה לגלות עניין מיוחד בנקבות. במילים אחרות, ללא הקלט החושי של הפרומונים באיבר יעקובסון של העכברים המהונדסים, לא מופעל מרכז העונג במוחם, המזוהה עם האיזור המכונה גרעין האקומבנס, ובהיעדר התגמול, נעדרת גם התגובה המינית.


להמשך הכתבה

rato.jpg
tali kimchi.png
sop-resize-200-מכון ויצמן-7.png
bottom of page