google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html
top of page

מחקר בננו-חלקיקי זהב

פרופ' רחלה פופובצר








פרופ' רחלה פופובצר, חוקרת בפקולטה להנדסה ובמכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים, עושה שימוש במחקריה בננו-חלקיקי זהב, לצורך שיפור יכולת הדימות, האבחון והטיפול במחלות קשות. לאחרונה היא פיתחה שיטה לזיהוי מוקדם ולטיפול במחלת אלצייהמר.

התרופות המוכרות, הנמצאות כיום בשימוש לעיכוב ולטיפול במחלת אלצהיימר, אינן יעילות באופן משמעותי שכן הן לא מצליחות לחדור, או שהן חודרות אך באופן מצומצם, את "מחסום הדם-מוח", המגן על המוח מתרופות ומחומרים הזורמים במחזור הדם.

מחקרה של פרופ' פופובצר מנסה להתגבר על מכשלה זו בכך שהוא עושה שימוש בציפוי ננו-חלקיקים מזהב של מולקולות אינסולין, שהמוח הוא הצרכן המרכזי שלהן בגוף. בעזרת ציפוי זה הצליחה פרופ' פופובצר להחדיר את החלקיקים למוח ואלה מאפשרים לזהות תהליך היווצרות משקעים, המעיד על התפתחותה של מחלת האלצהיימר עוד בשלביה הראשונים. את החלקיקים מצפה פרופ' פופובצר גם בתרופה שנועדה לטפל במחלה כבר בשלבים אלו. אמצעי פורץ דרך זה לזיהוי ולטיפול מוקדם במחלה טומן בחובו תקווה למיליוני בני אדם, שלפי ההערכות רפואיות נמצאים בסיכון לחלות במחלה בעשורים הקרובים. המחקר שנערך בשיתוף פרופ' שי רהימיפור מהמחלקה לכימיה בבר-אילן וד"ר דני פרנקל מאוניברסיטת תל אביב, זכה במענק משרד המדע בשם "מדע, טכנולוגיה וחדשנות למען האוכלוסייה בגיל השלישי". 
 
אותם ננו-חלקיקי זהב עליהם מתבססת הטכנולוגיה של פרופ' פופובצר במחקר על מחלת אלצהיימר, משמשים אותה גם במחקרים אחרים העוסקים באבחון ובטיפול במחלות נוספות כמו סוכרת, סרטן ודיכאון. לדברי פרופ' פופובצר "הזהב נבחר לשמש כסמן משום שהוא נראה היטב בסריקת CT, צפיפותו הגבוהה של הזהב ושונותו מצפיפותם של תאים מאפשרות לראות צְברים שלו במקומות בגוף שבהם במצב נורמלי אין חומר בצפיפות גבוהה. זהו הזהב המעיד על התאים הסרטניים, שאותם אי אפשר לראות ב-CT משום שצפיפותם זהה לזו של תאים בריאים. הצטברות כזו באזורים מסוימים יכולה להעיד גם על גרורות במוקדים שלא ידענו עליהם". 

מחקר נוסף של פרופ' פופובצר עוסק בזיהוי גידולים בשלב מוקדם מאוד. "ננו-חלקיקים, שלא כמו תרופות שמתפזרות בכל הגוף באמצעות מחזור הדם, מגיעים רק לאזורים מסוימים בגוף; הם יוצאים מכלי הדם רק בכלי דם שנוצרים מסביב לגידול, המתפתחים בקצב מהיר משל כלי דם רגילים ומסמנים לנו כך אזורים שבהם יש גידול. אם הצלחנו להביא חלקיקים אל הגידול למטרת אבחון מוקדם, אנחנו יכולים להשתמש בהם גם לטיפול, באמצעות ציפויָם בתרופות. החלקיקים נושאים את התרופות ישירות אל הגידול ובמינון מיטבי ומשום כך הם פחות רעילים ויש להם פחות תופעות לוואי מאשר לטיפולים הקונבנציונליים".

להמשך הכתבה

popovtzer--rachela-dr1.jpg
בר אילן.png
bottom of page