google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html
top of page

להתווכח על ריח
פרופ' דוד הראל











טכנולוגיהמתמטיקה ומדעי המחשבהצפנה ופיענוחמיחשוב קוונטימתמטיקהחדשות מדע בשפה ידידותית
"פרופ' דוד הראל. "התערובת לא תהיה הריח האמיתי מבחינת המבנה הכימי, אבל היא תהיה מספיק דומה 
פרופ' דוד הראל. "התערובת לא תהיה הריח האמיתי מבחינת המבנה הכימי, אבל היא תהיה מספיק דומה"

מדען ממכון ויצמן למדע מציע דרך לבדוק מערכות המיועדות לשיגור ריחות באינטרנט. 

אם מחר יבוא מישהו ויספר לנו שעלה בידו לפתח מערכת שיכולה "לצלם" ריח כלשהו, לשלוח קידוד דיגיטלי שלו באינטרנט, ואז לשחזר אותו בנאמנות בצד השני - כיצד נוכל לדעת אם הוא אכן דובר אמת?

ראשית, חשוב להבין מהו האתגר שעומד בפני מי שמבקש לפתח מערכת כזאת. אנו חשים בריח מסוים כאשר חומרים שונים ("ריחנים") משתחררים ממקור כלשהו, ומגיעים לקולטני הריח באף ונקשרים אליהם. כך יוצא לדרכו תהליך עצבי מורכב במוחנו, שסופו בתחושת הריח. תחושת ריח מחוברת אצלנו לא אחת לזיכרונות שקשורים לאירוע מסוים, או למקום מסוים. ואם כך, כיצד אפשר (אם בכלל) לשדר ריחות למרחוק, למשל באמצעות רשת האינטרנט?

ברור שאין אפשרות לשגר ברשת את חומרי הריח עצמם, אולם פרופ' דוד הראל, מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית במכון ויצמן למדע, מספר על דרך עקרונית שהציעו הוא וחבריו לפני כ-15 שנה, אשר עשויה להתוות את דרכם של מי שיבקשו לפתח מערכת כזאת בפועל. "בטבע", אומר פרופ' הראל, "קיימים אין-ספור חומרי ריח שונים, הנקשרים לכמה מאות סוגים של קולטני ריח באף האדם. תהליך העיבוד המתרחש במוחנו הוא מורכב מאוד, ואת חלקו הגדול נראה שעדיין איננו מבינים דָיו. לכן ברור, שאין טעם לדבר על פיתוח מערכת שתשחזר את התהליך הזה כְּמוֹת שהוא. מנגד, המומחים בחקר מערכת הריח מאמינים שבאופן עקרוני אפשר יהיה להסתפק במכשיר פלט שמכיל, למשל, רק כ-50 חומרי ריח שייבחרו בקפידה, באנלוגיה למדפסת שמכילה 3-4 צבעי דיו, ויהיה מסוגל לערבב אותם באופן מדויק ולשחררם לאוויר בצורה מבוקרת. 'נשפן' שכזה יצטרך לקבל מידע ממכשיר קלט - באנלוגיה למצלמה: מין 'אף מלאכותי'- שיוכל ליצור 'חתימה דיגיטלית' של ריח קלט כלשהו. החתימה תהיה מבוססת על מידת ההיקשרות של חומר הריח הנתון למערך של קולטנים כימיים שבאף המלאכותי".


להמשך הכתבה

sop-resize-200-מכון ויצמן-7.png
Harel.jpg
bottom of page