מסר של תקוה ומזור
כתב : זיו עדאקי על המחקר של פרופ' אורי ניר
מעבדות מחקר בכל העולם מחפשות זה שנים טיפול שיוכל להתמודד עם האגרסיביות ועם העמידות של גידולים סרטניים שניוניים (גרורות). פריצת דרך מחקרית בתחום זה התרחשה באחרונה במעבדתו של פרופ' אורי ניר, חוקר בכיר ואחראי על המסלול הביו-טכנולוגי באוניברסיטת בר-אילן, לשעבר דיקן הפקולטה למדעי החיים ע"ש מינה ואבררד גודמן והיום דיקן הסטודנטים.
פרופ' ניר מסביר כי התאים הסרטניים שיוצרים גרורות הם תאים עם יכולות הישרדות שאין לשום תא אחר בגוף האדם. "יכולת זו מאפשרת להם לקבל הזנה דרך כלי הדם, ליצור מעברי חמצן, לזמן לעצמם כל אמצעי שהם צריכים כדי להתקיים ולהתפתח לכדי גידול חדש".
במחקרם התמקדו פרופ' ניר וצוות המעבדה ביכולות ההישרדותיות של תאים אלו, המעידות על אפשרות לייצר אנרגיה גם בתנאים חריגים, וחיפשו אחר רכיב ייחודי המאפשר ייצורה של אנרגיה בתנאים אלו. כיוון מחקרי זה הוביל אותם לגילויים חדשים: "בגרעין של כל תא יש חדר בקרה שאומר לתא איך עליו להתנהג, סביבו יש אברונים, מעין תחנות כוח לייצור אנרגיה," מתאר פרופ' ניר. "אנו בחרנו להיכנס לתוך תחנות הכוח הללו, שיש בכל תא בגוף, כדי לראות אם נוכל לגלות בהן רכיב שלא נמצא בתאים נורמליים ונמצא בתא גרורה סרטני, המסוגל לייצר אנרגיה רבה כל כך". ואכן, בתוך תחנות הכוח מצאו פרופ' ניר וצוות החוקרים חלבון מסוים שלא נמצא בתחנות הכוח של התאים הנורמליים בגוף למעט תאי הזרע. לדברי פרופ' ניר הגן שמקודד את החלבון הזה נמצא גם אצל נשים וגם אצל גברים, אבל רק אצל גברים תאי זרע פותחים את הגן ומייצרים את החלבון. תאי גרורה סרטניים למדו להשתמש בגן המקודד הזה ולייצר את החלבון הדרוש להם.
להמשך הכתבה