google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html
top of page

לשמור על הפרטיות גם בעידן גוגל
פרופ' יהודה לינדל
כתב: זיו עדאקי











רבים מחידושי הטכנולוגיה המקלים על חיינו בשנים האחרונות, פוגעים בפרטיות. כל חיפוש בגוגל חושף את תחומי העניין של המחפש, כל נסיעה עם Waze מגלה היכן הוא נמצא, כמה זמן הוא שוהה במקום, מהי שיגרת יומו ועם מי הוא נפגש. פרופ' יהודה לינדל מהמחלקה למדעי המחשב מפתח יכולות חישוב והצפנה שיגנו על המידע האישי שלנו שנאגר ברשת האינטרנט.


מחקרו של פרופ' יהודה לינדל, מהמחלקה למדעי המחשב, מתמקד בשיטות חישוב המאפשרות ניתוח יעיל של מידע מבלי שיחשפו הנתונים ומקורם. בימים אלו הוא נבחר מטעם מטה הסייבר הלאומי במשרד ראש הממשלה להקים את מרכז הסייבר באוניברסיטת בר-אילן. מרכזים דומים מוקמים כעת בכל האוניברסיטאות בישראל במטרה לקדם את המחקר האקדמי בתחום ולגדל דור חדש של חוקרים שישתלבו בארגונים ביטחוניים, ממשלתיים ובשוק החופשי ויחזקו עוד יותר את מערך הסייבר בארץ. נושא זה נמצא גם בראש סדר העדיפויות של מדינות רבות בחו"ל ונובע הן מהמודעות ההולכת וגוברת לסיכונים הביטחוניים הרבים הטמונים בעולם הסייבר והן מהרצון למצות את האפשרויות האינסופיות הגלומות בו לפיתוח כלכלי ולרווחה.  
 
במעבדתו חוקר פרופ' לינדל הן את הפן התאורטי של ההצפנה, והן את פן המעשי שלה, שבה לידי ביטוי גם ביוזמות בתחום ההייטק. לדבריו, לחישוב בטוח, יש חשיבות חברתית ואזרחית, אף מעבר לחשיבותו המדעית. "העולם הדיגיטלי מכיל כמויות אדירות של מידע אישי, חלקו הועלה למרשתת על ידי הגולשים ונמצא בשליטתם וחלקו נמצא בידי גורמים אחרים כגון חברות ביטוח, גורמים ממשלתיים ועוד. ישנן חברות מסחריות כמו גוגל, שכל המודל העסקי שלהן מבוסס על צבירת מידע; התמורה שגוגל מקבלת על המוצרים שלה מלקוחותיה הוא מידע עליהם, המאפשר פרסום מוכוון ואישי". הוא מוסיף כי מחקרים מראים שפרסום ייעודי שכזה באתרים כלליים כגון אתרי חדשות הוא יעיל מאוד. 
 
מידע אישי זה מצטבר עם הזמן והופך למידע מפורט מאד שעשוי לשמש גם למטרות שאינן לגיטימיות. פרופ' לינדל משער כי הסיבה בשלה רכשה חברת גוגל לאחרונה את Waze, היא המידע החדש שהאפליקציה הזאת תספק לה על הגולשים. "גוגל גם רוצה לדעת איפה אנחנו נמצאים. בעיני, המיקום שלנו הוא אולי המידע שהופך אותנו פגיעים ביותר, אפילו יותר ממידע רפואי. המיקום שלי חושף איפה אני מבלה ומתי, מי הם החברים שלי, לאילו פגישות אני הולך, כמה שעות אני מבלה בכל מקום – מידע רגיש ביותר. אם אדע, למשל, את מיקומו של המנכ"ל של החברה המתחרה שלי אדע מי הם לקוחותיו, באילו מדינות הוא מסייר ועם מי הוא נפגש. מתוך כך אפשר להסיק מהי האסטרטגיה של העסק ועוד מידע מהותי רב, בייחוד אם עושים הצלבה של מידע מכמה מקורות. וכל זאת מבלי לציין חשיפת סודות אישיים, אפשרות לסחיטה ועוד". 
 
טכנולוגיה לאבטחת מערכות מידע
באיחוד האירופי מנסים כיום להגביל את השימוש במידע בעזרת חוקים, ומכירים בחשיבות מחקרו של פרופ' לינדל שאף זכה בשל כך ב-2009 וב-2014 במענקי מחקר. מענקים אלה נועדו לאתר חוקרים מצטיינים, להשקיע בהם, לאפשר להם לבסס קבוצת מחקר ולהגיע למצוינות. בהתאם לכך מכשיר פרופ' לינדל  במעבדתו סטודנטים, מהם משתלבים בתעשייה ומהם ממשיכים באקדמיה. לדבריו, במחלקה למדעי המחשב של אוניברסיטת בר-אילן נוצרה קבוצה חזקה ומובילה של חוקרים בתחום אבטחת מידע, קריפטוגרפיה מעשית וחישוב בטוח יעיל ומעשי. "בחמש השנים האחרונות מקיימת המחלקה קורס מזורז (וינטר סקול) בן 4 ימים בקריפטוגרפיה, הכולל לימוד מעמיק. בקורס כ-140 משתתפים, מתוכם 80-70 מחו"ל הן מן האקדמיה והן מן התעשייה. בכל שנה אנו מתמקדים בנושא ספציפי ולומדים אותו מהעקרונות התאורטיים ועד המחקר הכי עדכני. הקורס מקבל הדים נרחבים והקבוצה שלנו זוכה במוניטין בין-לאומי".

להמשך הכתבה

פרופ לינדל (1).jpg
בר אילן.png
bottom of page