עסקים משפחתיים
מאת: עו"ד שירי מלכה
כל בעל עסק יעיד, שהרגיש לא פעם, שהעסק שלו הוא חברו הטוב ביותר, שיש לו אישיות, תחושות ורגשות. לא פלא! העסק הוא מפעל חייכם, בו השקעתם כל כך הרבה.
בעסקים משפחתיים הדבר מתעצם פי כמה ופעמים רבות העסק הופך להיות חלק מהמשפחה. תחשבו על זה, העסק המשפחתי עלול להשפיע על ההתנהלות המשפחתית לא פחות (ואף יותר) מאשר אחד מבני או בנות המשפחה. העסק יכול להיות גורם מאחד ומלכד ובאותה קלות גורם מסכסך ומפרק.
למרות תחושותינו, העסק אינו בשר ודם. שכן, אם יתקבלו לגביו ההחלטות הנכונות ברגעים הנכונים, הוא יכול להאריך חיים ולשגשג עוד הרבה לאחר לכתנו. אין ספק שהחלטות שמתקבלות לגבי העסק, משפיעות על עתידו. אך באלו החלטות מדובר? ואיך נערכים להעברת העסק לדורות הבאים?
ישראל היא מדינה צעירה בנושאים הקשורים לעולם העסקי ובכלל, כך גם בכל הנוגע להעברה בין דורית. דור המייסדים היה עסוק עד מעל הראש בבניית המדינה. הכוונה אינה רק לבניה פיזית, אלא גם לבניית השוק, המסחר והקשרים העסקיים במדינה ומחוצה לה. לכן גם העסקים המעטים, שהוקמו בהצלחה על ידי דור המייסדים, הועברו לדור השני להמשך בנייתם ועיצובם. כלומר, הדור השני עצמו הקים לכאורה עסקים חדשים. ולמה ההשתלשלות ההיסטורית חשובה? משום שבפועל, השוק הישראלי מבצע כיום העברות בין דוריות בפעם הראשונה בתולדותיו, ואין זו משימה פשוטה כלל ועיקר.
כשעוסקים בהעברה בין דורית של עסקים, נהוג לבצע חלוקה לתקופות, המאפיינות ומרכיבות את ההתפתחות, ההישרדות וההצלחה של העסק, במטרה למצוא ולאפיין את הנקודות הקריטיות ביותר להמשכיותו. לרוב, נמצא שהמאפיין המשותף של נקודות אלו הוא, שבכולן בעל העסק היה צריך לקבל החלטות קשות ורגישות, שהכריעו את עתידו של העסק.
חלוקה ו/או העברה של עסק משפחתי (על כל הווריאציות השונות – אם העברה או חלוקה בין כל הילדים, חלקם או אף אחד מהם), תמיד מציבות את בעל העסק והמשפחה בנקודה קריטית, שעלולה לעצב מחדש את עתיד שניהם.
כולם יסכימו שחלוקת תפקידים ברורה, נכונה ויעילה בין בעלי ומנהלי החברה היא דבר חשוב מאין כמותו. אולם לא ניתן להתחמק מהקושי הקיים בקבלת ההחלטות ובביצוען. לא פשוט למצוא את נקודת המפגש, בה יש איזון מרבי בין כל הצדדים המעורבים בעסק: עובדים ותיקים, מנהלים זוטרים ובכירים, בעלי החברה, מחזיקי המניות, בני המשפחה ועוד.
כך למשל, הגיעה למשרדי לאחרונה טובה (שם בדוי). טובה פנתה אלי משום שהיא ובעלה עמוס (שם בדוי) מתכננים את יציאתו לפנסיה בעוד כמה שנים. אך למרות שהחלה היא לתכנן מה יעשו ביום שאחרי (היכן יטיילו, במה יעסקו וכו'), הוא אינו פונה להסדרת היום שאחרי בעסק ולתחושתה הוא ממש מתחמק בכך. עמוס הוא הבעלים והמנכ"ל של חברת יזמות ובנייה מאוד מצליחה. את החברה ייסד אביו ולאחר שנים רבות בהן עבדו יחד, העביר לו אותה כשיצא לגמלאות. ההעברה לעמוס הייתה פשוטה יחסית, משום שאז החברה והמשפחה היו קטנות והדין לא היה מפותח. ההעברה לוותה בהסדר פיצוי לאחיו של עמוס, שלא עבד או רצה חלק בחברה, אך שם זה נגמר.
עמוס לקח חברה קטנה בעלת חמישה עובדים והפך אותה במו ידיו לחברה ענקית, המעסיקה עשרות רבים של עובדים ופרויקטים.
לטובה ועמוס שלושה ילדים: שלי, יריב ועומר (שמות בדויים). שלי הבכורה עובדת כעצמאית, אך נשואה לעמית, שמשמש כסמנכ"ל החברה. עומר, בן הזקונים, גם הוא עובד בחברה אך בשל גילו הצעיר הוא כפוף לעמית וצובר ניסיון. עומר צפוי לקבל תפקיד בכיר בחברה, אך זה עלול לקחת זמן. יריב, הבן האמצעי, עובד בחברה בתפקיד זוטר.
כשטובה הגיעה אלי לפגישת הייעוץ היא סיפרה לי, שיריב סובל כל חייו מקשיים של חוסר יכולת ניהול וארגון, הן במישור האישי והן במישור המקצועי. קשיים אלו מנעו ממנו להשיג השכלה גבוה, עבודה או זוגיות. למעשה הוא עובד בחברה בחסד וקשה לה להאמין שיצליח להסתדר בעתיד בכוחות עצמו.
טובה ביקשה שאפרוס בפניה את האפשרויות הניצבות בפניהם בהעברת החברה, כך שיוכלו לפעול בדרך שתאפשר לחברה להמשיך ולצמוח, תוך הבטחת עתיד ילדיה ויציבות המשפחה כולה. לאורך השנים שאפה טובה להתערב בענייני החברה כמה שפחות והשאירה את התפקיד לעמוס והיא ראתה את תפקידה כשומרת התא המשפחתי. אולם כעת נראה ששני העולמות מתנגשים. ניתן להבין את הקושי הנפשי מצידה בהיותה אשתו של עמוס עליו מוטלת חלוקת החברה, אמא לשלושה שרוצה להבטיח את עתיד כל אחד מילדיה ובהיותה בעלת חלק מהחברה שבה השקיעה גם היא עצמה.
במקרה זה עולות סוגיות רבות:
כיצד לחלק את ניהול החברה בין עמית החתן לעומר בן הזקונים?
האם בכלל נכון שאחד מהם ינהל? אולי עדיף למנות מנכ"ל חיצוני?
כיצד להתמודד את העובדים והמנהלים הוותיקים שאינם בני משפחה?
כיצד להבטיח את עתידו של יריב? האם כדאי להעביר גם לו חלק מהשליטה או ממניות בחברה? אם לא, כיצד לעשות זאת מבלי שיפגעו רגשותיו?
וכיצד לנווט בין כל אלו ביעילות ולהבטיח את עתיד החברה כמוצלח?
סוגיות אלו הן רק קצה הקרחון.
לכל עסק (ועסק משפחתי בפרט) יש את מכלול הנסיבות המיוחד לו. מעטות הפעמים בהן מהלכים של העברה בין דורית מתבצעים בקלות ובצורה חלקה, מבלי להפעיל מחשבה אמתית ומבלי לפנות ליעוץ. תמיד קיימות הרגישויות והאינטריגות בין המעורבים, שיש להתייחס אליהן גם בפן הרגשי וגם בפן המקצועי-משפטי.
מניסיוני, תכנון ובניית המהלך מבעוד מועד, בחוכמה ובשקיפות, יהפכו את ההעברה הבין דורית ליעילה ונכונה לאין שיעור.
במקרה של טובה ועמוס, ראיתי שבלתי אפשרי לעמוס לבצע מהלך שכזה לבד. לכן שילבנו במסגרת הליך בניית תוכנית העזבון ותוכנית ההעברה הבידורית של העסק את טובה כחלק בלתי נפרד מקבלת ההחלטות. עמוס אומנם מכיר את החברה מבפנים, אבל טובה מכירה את האנשים מבפנים.
בתהליכים מסוג זה נכון וחשוב לערב אנשי מקצוע ויעוץ שהם חיצוניים לחברה. כאלה שיכולים לתת יעוץ אובייקטיבי-מקצועי נטול אינטרסים אישיים. אל תהססו לפנות לאיש מקצוע מתאים, שכן עתיד החברה והמשפחה שלכם נמצא על הכף!