google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html
top of page

מה זה GeoTag ואיך הוא עלול לפגוע בפרטיות שלכם?

מאת: גיל נוילנדר, מנכ"ל ESET ישראל

 

 

 

 

 


בעידן שבו הכל הופך לדיגיטאלי אנחנו לפעמים משתמשים בטכנולוגיה מסוימת מבלי שבכלל נבחין בכך. דוגמה טובה לכך היא טכנולוגיה הנקראת GeoTags. מה זה GeoTags ואיך שימוש לא מודע בטכנולוגיה הזו מעמיד את הפרטיות שלכם בסכנה?

כל כך קל היום לצלם ולשתף את התמונות שלנו עם היקרים לנו. ולחשוב שעד לפני כמה שנים ספורות תהליך הצילום והשיתוף של תמונות היה יכול להגיע לשבועות -  כולל קניית סרט הצילום, צילום התמונות ומשלוח הסרט לפיתוח, כמובן - לא לפני שניצלת את כולו. עידן הצילום הדיגיטאלי בפרט ושילוב המצלמה בטלפון החכם בפרט קיצרו את הזמן והזמינות של התהליך הזה והביאו אותו לממדים אדירים.
היום אין טלפון חכם שלא מצויד במצלמה עתירת מגה פיקסלים עם לחצני שיתוף מהירים לפייסבוק, לוואטסאפ, לאימייל או לכל פלטפורמה מקוונת אחרת, אך השילוב של המצלמה עם מכשיר חכם המצויד גם ב GPS פותח פתח לפגיעה פוטנציאלית בפרטיות שלכם.
GeoTags – תיוג גיאוגרפי – הוא תיוג המיקום והשעה המדויקים של המקום בו צילמתם תמונה באמצעות הטלפון החכם שלכם. אתם לא תוכלו להבחין בתיוג הזה מצפייה בתמונה עצמה, אך הנתונים האלה נמצאים בתוך קובץ התמונה עצמו. משתמשים רבים מצלמים ומשתפים תמונות באמצעות הסמארטפון שלהם מבלי לדעת שחוץ מהתמונה הם משתפים גם נתונים נוספים שלא בטוח שהם היו רוצים לשתף.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

איך פושעי הרשת יכולים להשתמש במידע הזה?
האקרים ופושעי רשת אחרים משתמשים בתוכנות ואפליקציות מיוחדות על מנת לחשוף את התיוג של התמונות שלכם וכך לזהות את מיקומכם. אם הם עוקבים אחר הקורבן שלהם זמן רב, הם יכולים גם לבנות איזשהו דפוס או מחזוריות קבועה בהרגלי המיקום שלו ולהשתמש בה.
לדוגמה, אותו האקר מגלה שאתם בחופשה בצפון ומעביר או מוכר את המידע הזה לגנבים שיכולים לרוקן לכם את הבית בזמן הזה, או שמדובר באיזה מטרידן שעלול לפגוש אתכם ב"מקרה" בעזריאלי. ישנן דוגמאות נוספות, אבל העיקרון ברור, והשאלה שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא – האם הייתם רוצים שמישהו זר ידע איפה אנחנו נמצאים ומתי? אני מניח שלא.
אז מה עושים?
הטיפול ב GeoTags מתחלק לשניים – התמונות העתידיות שתצלמו במצלמה שלכם והתמונות שכבר צילמתם ושיתפתם.
ניתן לכבות את ה GeoTags כך שמיקום התמונות העתידיות שלכם לא יתויג בקובץ התמונה. כדי לעשות זאת בטלפונים בעלי מערכת ההפעלה אנדרואיד עליכם להיכנס לאפליקציית המצלמה, להיכנס להגדרות ולכבות את המיקום – הגדרה זו נראית שונה ממכשיר אנדרואיד אחד לאחר ותלויה בגרסת מערכת ההפעלה ובאפליקציית המצלמה – אך היא מופיעה בכולן.
אם אתם משתמשים ב iPhone כנסו ל"הגדרות", "הגדרות פרטיות", "שירותי מיקום" והעבירו את הבורר שמול המצלמה ל"כבוי".
הסרת תיוג מתמונות ישנות
ניתן גם להסיר תיוגים מתמונות ישנות, אך כדי לעשות זאת תצטרכו להשתמש באפליקציה ייעודית כמו האפליקציה החינמית PixelGrade הזמינה גם למשתמשי אנדרואיד וגם למשתמשי ה iPhone בחנויות האפליקציות הרשמיות – Google Play וה App Store.
לסיכום
אנחנו לא נגד GeoTags ובטוח שניתן למצוא להם יתרונות רבים, אבל אנחנו כן בעד מודעות של המשתמשים לטכנולוגיה שבהם הם משתמשים מדי יום – כדי שהם יוכלו ליהנות מהטכנולוגיה ולא להפוך לקורבן שלה.

geotag.png
sop-resize-200-גיל נוילנדר.jpg
bottom of page