כוחו של חיוך - 8 דברים ששווה לחייך בשבילם
יהודית כץ
השיר "חיוכים" של חווה אלברשטיין הוא אסופה של אופטימיות ואושר "כדאי ללמוד מהפרחים" שרה אלברשטיין בהגשה המיוחדת שלה "לא לקמץ בחיוכים. והעולם, תראו, יהיה פתאום כה טוב". מתחשק להגיד לאותה חווה, וללאה נאור שכתבה את המילים היפות "כן, אבל…". האם העולם באמת ייעשה טוב יותר אם רק נחייך? האם הבעיות שאנחנו מוטרדים מהן אכן ייעלמו אם את שפתינו ימתח חיוך רחב? אין כל ערובה לכך שחיוכים יצליחו לפתור את כל צרותיכם במטה קסמים, אך הם עשויים להפוך את החיים שלכם לטובים יותר במגוון דרכים מפתיעות.
1. איך חיוך נולד? כמו תינוק
תאמינו או לא, אבל הנטייה שלנו למתוח את שרירי הלסת, לכווץ את העיניים לחצאי סהר, ולחשוף שיניים מתחילה עוד הרבה לפני ששיני החלב הראשונות צומחות. אנחנו מתחילים לחייך עוד כשאנחנו נמצאים ברחם. בעזרת צילומי אולטרה סאונד ניתן היום לראות עוברים מחייכים כבר לאחר 26 שבועות. כשתינוקות נולדים הם ממשיכים לחייך, בתחילה בעיקר בשנתם, ומגיבים בחיוך כבר בגיל חודש וחצי בחיוך לצלילי קולות אנושיים. מעניין לציין שגם תינוקות עיוורים, שמעולם לא ראו את חיוכה של אמם, מגיבים לקולה בחיוך רחב.
2. לספור חיוכים
כמה אתם מחייכים? העולם מתחלק למחייכים כבדים וקמצני חיוכים. המחייכים הכבדים, שליש מאיתנו במספרים, מחייכים למעלה מ-20 פעמים ביום. הקבוצה שמחייכת הכי פחות, ומונה 14% מהאוכלוסייה, מחייכת פחות מ-5 פעמים ביום. שיאני החיוכים, תוכלו בוודאי לנחש, הם ילדים שמחייכים עד 400 חיוכים מידי 24 שעות.
כדי להפעיל חיוך יש צורך ב- 26 שרירים, וישנם 19 סוגי חיוכים שונים שנהוג לחלק לחיוכים חברתיים וחיוכים של שמחה אמיתית; חיוך מנומס, חיוך ממבוכה, חיוך מאושר ועוד. בני אדם מסוגלים לזהות חיוך ממחקר של 90 מטרים!
3. חיוך של מצליחנים
אם חשבתם שחיוכים הם רק דרך טובה להוציא תמונת פרופיל נהדרת, אתם טועים. החיוכים שלנו יכולים ללמד על מידת ההצלחה העתידית והאושר שלנו. מחקר אורך מרשים שנמשך 30 שנים (!) באוניברסיטת ברקלי בחן את הקשר בין תצלומים של סטודנטים בספרי מחזור להצלחה ותחושת הרווחה של אלה במהלך חייהם. החוקרים ליקטו תמונות מעשורים שונים, הוציאו סרגלים ומדדו חיוכים. על ידי מדידת החיוכים הם הצליחו לנבא למי תהיה מערכת נישואים מוצלחת וממושכת, מי יחווה תחושות רווחה וכמה מעוררי השראה יהיו אנשים אלו עבור אחרים. [האזינו גם לפודקאסט עם פרופ' יורם יובל על דברים מפתיעים שמשפיעים על האושר שלכם]
4. המחייכים חיים יותר
כאילו לא מספיק שהמחייכים נהנים מחיים מוצלחים ומשמעותיים יותר, הם גם בעלי סיכוי גבוה יותר להישארות ארוכת שנים על הפלנטה. מחקר של אוניברסיטת וויין, התמקד בתמונות שחקני בייסבול לפני שנות ה-50 ששיחקו בליגת העל. החוקרים מצאו שרוחב חיוכו של שחקן ניבא במידה טובה גם את אורך חייו. שחקנים שלא חייכו בתמונותיהם חיו בממוצע 72.9 שנים, בעוד ששחקנים עם חיוכים קורנים חיו בממוצע כמעט 80 שנה.