google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html נטילת תרופות נוגדות דיכאון במהלך ההריון | Bankaut Pratit
top of page

נטילת תרופות נוגדות דיכאון במהלך ההריון לא מגדילה את הסיכון שהתינוק יוולד עם לקות שכלית

פרופ סטיבן לוין , אוניברסיטת חיפה











נטילת תרופות נוגדות דיכאון במהלך ההיריון לא מגדילה את הסיכון שהתינוק ייוולד עם לקות שכלית, כך עולה ממחקר בינלאומי בשיתוף האוניברסיטה ופורסם בכתב העת היוקרתי JAMA Psychiatry. "הסיבות להתפתחות לקות שכלית מורכבות וכוללות גורמים שלאם יש השפעה עליהן וכאלה שלא. במחקר שלנו מצאנו שנטילת תרופות אנטי דיכאוניות לא מעלות את הסיכון", אמר פרופ' סטיבן לוין מהחוג לבריאות נפש קהילתית, השותף למחקר.

לקות שכלית (Intellectual Disability) היא הפרעה נוירו-התפתחותית שמאופיינית באיי-קיו הנמוך מ-70 (מתחת לרמה הנורמאלית) שגורמת למגבלות קשות ביכולות התקשורת ובמיומנות הדרושות לתפקוד יומיומי תקין והיא נפוצה בקרב 0.7%-2% מאוכלוסיית המערב. לקות שכלית יכולה לנבוע מגורמים גנטיים או ביולוגיים שאינם גנטיים. ברוב המקרים לא ניתן להצביע בוודאות על גורם ספציפי יחיד למוגבלות שכלית התפתחותית, ולרוב קיימת אינטראקציה מורכבת של מספר גורמים. כיום לא קיימת תרופה ללקות שכלית.

לדברי החוקרים, בשנים האחרונות השימוש בתרופות נוגדות דיכאון עלה באופן משמעותי באוכלוסייה הכללית ובקרב נשים בהריון בפרט והשאלה האם תרופות אלה עלולות להגדיל את הסיכון של הילוד להיפגע בשל כך עלתה לא אחת. במחקר קודם כבר מצא צוות החוקרים כי אין קשר בין נטילת תרופות נוגדות דיכאון בזמן ההיריון באופן כללי להתפתחות של אוטיזם. במחקר הנוכחי שהתפרסם בכתב העת היוקרתי JAMA Psychiatry , ומומן על ידי המכון הלאומי לבריאות של ארצות הברית (NIH ), ביקש צוות החוקרים בינלאומי מבית החולים Mount Sinai בניו-יורק, אוניברסיטת Karolinska בשבדיה ,אוניברסיטת Dalhousie בקנדה ופרופ' סטיבן לוין מהחוג לבריאות נפש קהילתית באוניברסיטת חיפה, לבדוק לראשונה האם נטילת תרופות אנטי-דיכאוניות במהלך ההיריון מגדילה את הסיכון להוליד ילד עם לקות שכלית.



להמשך הכתבה

slevine (1) (1)_edited.jpg
bottom of page