המכונית שהפכה לרהיט
רונן וסרמן, “אישפח”, בונה חפצי אמנות וריהוט מחלקי רכב ממוחזרים.
טל אבן פגש אותו וחזר מלא השראה.
מאת: טל אבן, הבעלים של EVEN BETTER
ייעוץ וקניינות פרימיום
מדע וטכנולוגיה הם מהתחומים הפעילים והמפותחים ביותר בישראל. פיתוח המדע, היצירה והטכנולוגיה מהווים נר לרגליהם של מנהיגי ישראל מאז היווסדה, רק נראה שהדבר פסח על תעשיית הרכב בגלל שוק מצומצם וחוסר כדאיות כלכלית.
טכנולוגיות תומכות ותעשיית מכלולים יש, ובשפע, אך אם להוציא את הסוסיתא האגדית, הרום כרמל “דוכס”, ששינע בזמנו את צמרת צה”ל, ה”סברה” הספורטיבית שיוצרה בכמה מאות יחידות עבור ארה”ב וכלי רכב קרביים שנועדו לצרכי בטחון, אין באמת תעשיית רכב בישראל.
יבואני הרכב עמלים לפתח אסטרטגיות שיווק, מכירה, הסברה, חינוך. אך היצרן לא באמת משתף אותנו, הישראלים, כיצד תראה חזית הרכב החדש שישיק בתערוכת פרנקפורט הקרובה, איך תעוצב הכנף האחורית, או מה יהיה ההספק שיפיק הרכב ההיברידי החדשני שפיתח.
יצרן רכב חושב באופן גלובלי. המכוניות שיוצאות מפס היצור צריכות, בהתאמות קלות, להתאים לצרכים ולטעמם של כלל צרכני הרכב שלו בעולם.
ליבואן המקומי נותר לרוב לקבוע את מפרט הרכבים שהוא מזמין מהיצרן, בהתאם לאופי השוק המקומי.
אחד האופנים ליצירתיות הישראלית הקשורה לתעשיית הרכב, הוא עיצוב ובניית רהיטים ופריטים מחלקי מכוניות אותנטיים.
רונן וסרמן עבד במשך שנים רבות כמהנדס באחת מחברות ההיי טק המובילות בישראל.
בכל פעם שראה גרוטאת רכב זנוחה בצד הדרך, נחמץ ליבו: כמה שעות סטודיו, להט של ויכוחים בין מעצבי הבית, יצירתיות וחשיבה פורצת גבולות, הושקעו ביצירה הזו, על קימוריה, שכעת נמצאת
בדרכה להתכה, יורדים כולם לטמיון.
ואז, בצעד נועז לצד מעוף ודרייב בלתי רגילים, החליט לתת דרור ליצירתיות שלו ולאמן שבו, ולהקים סטודיו לעיצוב ובניה של רהיטים ופריטים המיוצרים כולם מחלקי רכב ממוחזרים.
את פניי קיבל רונן בסטודיו שהקים בבית נחמיה. כך, באווירה פסטורלית משהו, עסק בריתוך של דלת אחורית של גולף, שראתה ימים טובים יותר, אך כזו שמתוכנן לה עתיד טוב, שונה ממה שידעה עד כה.
ניצוצות הריתוך מחווירים לעומת הניצוץ בעיניו של רונן “אישפח” ,(Ronen TinMan) השם המקצועי שאימץ לעצמו, שמעיד על עצמו כמי שרק מחכה בקוצר רוח שסוף השבוע יסתיים, על מנת להגיע לסטודיו לעוד שבוע של יצירה.
“הבנתי שאפשר להשתמש בפחי המכונית כדי ליצור פריטי ריהוט מעוצבים ועמידים”, הוא אומר, “חלקם דומים מאד למכונית מהם נולדו וחלקם פחות. המכוניות מעוצבות על ידי טובי המעצבים המפסלים את גוף המתכת ונותנים אופי למכונית. אני משתמש באותם קווי עיצוב וקימורים כדי להעביר את האופי הזה לפריטים יומיומיים שנולדים בסטודיו”.
וכך, מוצג בפני ארון אמבטיה מהודר, הכולל דלתות וכיור. הארון כולו יוצר ממכסה מנוע של וולוו ישנה, הכיור בנוי מאגן השמן של המכונית, וידיות הארון נלקחו מדלתות הרכב.
על דלתות הארון מופיעים סמלי הרכב והגריל הקדמי שלו, כדי שלא נשכח לרגע מה היה הארון בגלגולו הקודם.
בסטודיו קיימים חלקים מרכבים שונים, שאת רובם אסף במגרשי מחזור. כשידו נחה על מכונית שלמה, הכיף הגדול שלו רק מתחיל.
השימוש בחלקים השונים לא תמיד מגיע באופן מיידי. לעיתים חלק מסוים מונח בסטודיו, ובהבזק של יצירתיות, נמצא לו ייעוד.
אני מסתובב בסטודיו ומצביע על קופסא מלאה בציריות. “כמה ציריות אספת” אני משתאה. “אתה רואה פה ציריות. אני רואה פה רגליים לשולחן” השיב. ברוב המקרים, רונן מתכנן את פריטי האמנות לאחר שקיבל חופש יצירתי מוחלט מהלקוח. הלקוח מכוון לגבי סוג הרהיט, אם יהא שולחן או ארון, ורונן וצוותו לוקחים את זה משם.
“אני אוהב לאתגר חוקים ומוסכמות”, אומר רונן, “ובכך להפתיע את העין האנושית. אנשים לא מצפים למצוא בסלון מזנון הבנוי מדלתות של מכונית, אך רואים לפתע שניתן לייצר ריהוט באופן מקורי ושונה”. לעיתים, המכוניות מגיעות ממשפחות שקשה להם להיפרד מהרכב הוותיק, וזה רובץ לו בחצר עזוב, “משווע להינצל”. רונן בא ומציע להם לקחת את הרכב, במיוחד אם מדובר ברכב קלאסי, לעצב ממנו פריט אמנות למזכרת, הניתן במתנה עבור בית המשפחה, ומשאר חלקי הרכב הוא בונה רהיטים למכירה.
לא רק בארץ
רונן זיהה ביקוש לאמנות הייחודית והמיוחדת הזו גם בחו”ל. בשל כך, הקים סטודיו גם בברצלונה, המייצר פריטים ממכוניות קלאסיות בעיקר. פיאט 500 וחיפושיות מאד זמינות בספרד, לצד האנגרים עם אוספי רכב ומציאות נטושות.
לאחר שעברו בסטודיו, הפכו לפריט בעל ערך אספנות עצום, במיוחד לחובבי המותג. סיבוב אחרון בסטודיו. כשאנו עוברים ליד קיר מלא בחלקי אופנועים, מלוחות שעונים ועד מיכלי דלק וגלגלים, אני מצביע על כמה אגזוזים שתלויים על הקיר. “כן, אספתי כמה אגזוזים, סליחה.. גופי תאורה, לאחרונה”. סינן רונן.
היכולת שלו להסתכל על חלק חלוד ועקום, ולראות את פריט האומנות היפיפה שיצא ממנו, מעוררת השראה. רונן מצא דרך להשתחרר מגבולות וממוסכמות, והפך את החיפוש המתמיד אחרי פתרונות חדשים, יצירתיים ומקוריים לדרך חיים חדשה, שהוא ולקוחותיו נהנים ממנה ללא גבול.
הסטודיו ממוקם במושב בית נחמיה (ליד שוהם):
רונן וסרמן, אישפח, www.ronentinman.com, 052-396307