חיידקי המעיים יכולים לנבא אילו נשים יעלו במשקל לאחר טיפולים כימותרפיים
להרכב המיקרוביום (אוכלוסיית חיידקי המעיים) השפעות נרחבות על תפקודנו המנטלי והגופני. המחקר החדש משותף לפרופ' עמרי קורן מהפקולטה לרפואה החוקר את המיקרוביום, ולד"ר איילת שי מנהלת המחלקה האונקולוגית המרכז הרפואי לגליל
פרופ' עמרי קורן
בשנים האחרונות מחקרים רבים מאירים את הקשר שבין המיקרוביום – אוכלוסיית חיידקי המעיים המתקיימת בגופם של כל אחד ואחת מאתנו – ובין מצבי בריאות וחולי שונים. להרכב המיקרוביום והאיזון בין זני החיידקים שהוא כולל השפעות נרחבות על תפקודנו המנטלי והגופני. מחקר חדש מצביע על קשר בין חיידקי המעיים לבין עלייה במשקל בקרב חולות בסרטן השד המטופלות בכימותרפיה. את המחקר יזמה ד"ר איילת שי, מנהלת המחלקה האונקולוגית במרכז הרפואי לגליל, והובילה אותו יחד עם פרופ' עמרי קורן מהפקולטה לרפואה ע״ש עזריאלי של אוניברסיטת בר-אילן. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת היוקרתי BMC Medicine.
ד"ר שי סיפרה שתופעות שהייתה עדה להן כאונקולוגית הובילו אותה ליזום את המחקר: "בעבודה הקלינית עם נשים מחלימות מגידולי שד וגידולים גניקולוגיים, ראיתי נשים רבות שעלו במשקל בעקבות הטיפולים, והתקשו לחזור למשקלן הקודם. התופעה מוכרת גם מהספרות הרפואית. כאשר קראתי על הקשר בין מיקרוביום והשמנה באנשים ללא סרטן, חשבתי שיהיה מעניין מאוד לבדוק האם המיקרוביום של החולות הוא אחד מהגורמים להשמנה ושינויים מטאבוליים נוספים."
על פי הספרות המקצועית, אכן כ-30% מחולות סרטן השד שמקבלות כימותרפיה עולות במשקל, אולם לא ידוע מדוע נשים מסוימות עולות במשקל ואחרות לא. מעבר לעלייה במשקל, ידוע כי טיפול כימותרפי מעלה את הסיכון גם ללחץ דם גבוה ולאי סבילות לגלוקוז, שהוא מצב קדם-סוכרתי. אף שמדובר בתופעה מוכרת, המנגנונים שבבסיס תהליכים אלה לא הוגדרו עד כה.