סוד הריח הנעלם
רוני מיכאל
מחקר גילה כי חלק מתושבי איסלנד פיתחו במהלך האבולוציה את היכולת לא להריח דגים רקובים – וכך זכו לתזונה עשירה יותר.
ריחות יכולים לעורר בנו רגשות עזים. בושם של אדם אהוב עשוי לעורר בנו רגשות חיוביים, ריח של אוכל מתבשל מעורר בנו תיאבון, וריחות גם יכולים להזכיר לנו אירועים שהתרחשו לפני זמן רב. לעומת זאת, ריח רע, כגון זיעה, אוכל רקוב או דגים, מעורר בנו בחילה וסלידה. בתרבויות בעולם שהתזונה בהן מתבססת במידה רבה על דגים, לתגובה לריח שלהם עשויה להיות חשיבות הישרדותית. ואכן, מחקר חדש מגלה כי בקרב תושבי איסלנד נפוצה יחסית מוטציה נדירה שגורמת למחזיקים בה לא לזהות ריח של דגים.
כשאנחנו מריחים, מולקולות שנמצאות באוויר או נפלטות מהמזון נכנסות אל תעלות האף. בחלקו האחורי של האף יש קולטנים שאליהם מולקולות הריח מתחברות. בחוטם האנושי יש כ-400 סוגי קולטנים, ולכל אחד מהם יש מבנה ייחודי משלו המותאם לסוג מסוים של מולקולה. כשמולקולת ריח מתחברת לקולטן, הוא גורם לתא עצב סמוך לשלוח אות עצבי למוח, שמפענח את האותות שהוא מקבל מכל הקולטנים יחדיו ומתרגם את המידע לתפיסת ריח. כל מולקולת ריח עשויה לגרות תא עצב אחר.
במוחנו יש כ-40 מיליון תאי עצב המוקדשים לעיבוד תחושת הריח, כך שיחד הם מאפשרים לנו לזהות ריחות רבים מאוד ולהבחין ביניהם. בעבר חשבו כי בני האדם מסוגלים להבדיל בין 10,000 סוגים של ריחות, אך מחקר שפורסם לפני כמה שנים העלה כי חוש הריח שלנו מפותח הרבה יותר מכפי שחשבנו ומאפשר לנו להבדיל בין קרוב לטריליון ניחוחות שונים.
בני אדם יכולים להבדיל בין קרוב לטריליון ניחוחות שונים. משתתפת במחקר מריחה את אחת הדוגמיות | קרדיט: Jón Gústafsson, deCODE Genetics - Amgen Inc