האוסף המלכותי
שלומית אורן-אוצרת, כותבת ועורכת סיורי אמנות, בעלת הבלוג SO-ART www.so-art.net
מותה של המלכה אליזבת' השנייה גרם לכל העולם להפנות את עיניו אל האי הבריטי ומי שעומד בראשותו, גם אם באופן סמלי היום, משפחת המלוכה.
אליזבת' השנייה מלכה יותר שנים מכל שליט אחר בבריטניה ושלטה באחד מהאוספים החשובים והיקרים בעולם של חפצי אמנות ושכיות חמדה. באוסף מעל מיליון פריטים המוערכים ביותר מ-10 מיליארד פאונד, ביניהם כמובן תכשיטי הכתר המפורסמים. מהפחות מפורסמים הוא אוסף האמנות של המלכה, הכולל כ-7000 ציורים בסך הכל, אולם הסיפורים מאחוריו מרתקים.
כבר מימי הנרי השמיני השתמשו מלכי אנגליה בציירי חצר שיציירו את דיוקנם כאמצעי להעביר מסרים לעם שלהם ולעמים אחרים. האנס הולביין צייר כמה דיוקנאות מפורסמים של הנרי השמיני, חלקם אבדו ונותרו רק העתקים. למעשה, עד היום רוב הציורים באוסף הם דיוקנאות של המלכים (מתוכם כ-100 של המלכה אליזבת').
After Hans Holbein the Younger - Portrait of Henry VIII, 1537
מי שבעצם ייסד את האוסף המלכותי היה מלך צ'ארלס הראשון. לצ'ארלס הראשון היתה אהבה גדולה לאמנות, טעם טוב והון בלתי מוגבל (לתפיסתו). הוא רכש חלק גדול מהאוסף האיכותי של דוכסות גונזגה ממאנטובה כשזה הוצע למכירה במחיר עסיסי. לקח לו שנתיים להשלים את החוב אולם הוא זכה ביצירות נפלאות של טיציאן ואנדראה מנטנייה. בהמשך הוא רכש ממיטב אמני הרנסנס – לאונרדו דה וינצ'י, ג'ורג'ונה, רפאל, קורג'יו וגם מהשפלה – האנס הולביין ודירר. הוא אף רכש מאמנים בני זמנו כמו רובנס וואן-דייק, אותו הפך לצייר החצר שלו. צ'ארלס הבין את כוחה של האמנות והזמין מואן-דייק דיוקנאות שיטפחו את דמותו כמלך חזק ונאור. מוכר במיוחד הדיוקן המשולש שזה צייר עבורו. למרות זאת, העם מרד בצ'ארלס הראשון והוציא אותו להורג ב-1649, ולמשך זמן קצר שלט אוליבר קרומוול שלטון אזרחי באי הבריטי. ב-1660 עלה לשלטון צ'ארלס השני, בנו של צ'ארלס הראשון, ואיתו חזרה המונרכיה. אחד מצעדיו הראשונים היה לנסות לקבץ חזרה את האוסף האגדי של אביו, שנמכר במכירת חיסול עם הפלתו, אולם הדבר לא צלח בידיו. רוב היצירות התגלגלו ברחבי אירופה והגיעו למוזיאונים נחשבים כמו הלובר והפראדו. ב-2018 הוצגה ברויאל אקדמי בלונדון תערוכה חסרת תקדים שקיבצה את הפנינים המרכזיות מתוך האוסף המקורי של המלך האספן הראשון.