google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html
top of page

"לסלול למדעניות העתיד דרך יותר מאפשרת"

פרופ' עידית שחר, ראש המערך לשוויון מגדרי וקידום נשים במדע, על מכשולים הניצבים בפני מדעניות – גם בשנת 2021


עם פרוץ מגיפת הקורונה, כשמדעניות ותלמידות מחקר חוו קשיים רבים הן בעבודה המדעית והן בבית, הקימו חמש פרופסוריות במכון ויצמן למדע – עידית שחר, מיכל אירני, מאיה שולדינר, קרינה יניב ומיכל שרון – את פורום GET – Gender Equality Together . הן קראו לכל מדען או מדענית במכון להצטרף לעשייה למען קידום נשים במכון מהיבטים שונים. "ביחד עם כ-50 מדעניות ומדענים שהצטרפו, הקמנו קבוצות עבודה שכל אחת לקחה על עצמה תחום אחר. אספנו הרבה מאוד נתונים כדי להבין איפה יש באמת חוסר שוויון, ומה הם הדברים הבעייתיים שגורמים לו. הצגנו את הנתונים והמסקנות שלנו בפני נשיא המכון ובפני שאר חברי ההנהלה וכן בפני המועצה המדעית", מספרת פרופ' שחר שבתחילת 2021, בעיצומו של הגל השלישי של המגיפה, נכנסה באופן רשמי לתפקיד ראש המערך לשוויון מגדרי וקידום נשים במדע במכון.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


פרופ' עידית שחר. "כנסים בחו"ל זה נראה כיף מהצד – בשביל האימהות שבינינו זו קריעת ים סוף". תצלום: יעל אילן


פרופ' שחר מביאה עמה לתפקיד הרבה מאוד ניסיון, תובנות, והצלחות כמדענית מוערכת בתחום האימונולוגיה. דבר חשוב נוסף שהיא מביאה עמה הוא אמפתיה כלפי הקשיים שחוות נשים במסלול הקידום האקדמי – וגם דרכים ייחודיות להתמודדות עם קשיים אלה. "בואו נקשיב ונעזור אחת לשנייה, ננסה ליצור אווירה שמאפשרת את השינוי שאנחנו מייחלות לו, ונעז להגשים את החלומות שלנו גם כמדעניות וגם כנשים – כי אנחנו יכולות", היא אומרת.

"המספרים מדברים בעד עצמם: במכון יש כ-20% מדעניות ו-80% מדענים. בקרב תלמידי המחקר במכון יש כ-50% סטודנטיות, אבל אחרי הדוקטורט נוצרת 'עקומת מספריים': מספר החוקרות שיוצאות לפוסט-דוקטורט בחו"ל –  אבן דרך חשובה ביותר בקריירה המדעית – צונח בהשוואה למספר החוקרים הגברים. אז נכון – מכון ויצמן למדע יסד תוכנית מלגות לסטודנטיות שיוצאות לפוסט-דוקטורט בחו"ל, והתוכנית אכן מאוד עוזרת. אבל המספרים עולים לאט מדי, והסיבות לכך נעוצות בכמה גורמים: להרבה מאוד סטודנטיות קשה לעשות רילוקיישן בגלל המשפחה, או בגלל בן הזוג שלא יכול לעזוב את מקום עבודתו. כמו כן רבות מהן חושבות שלא יצליחו להתמודד עם הקושי, התחרות והתובענות של קריירה אקדמית ומעדיפות לסיים את הדוקטורט, ולמצוא עבודה בתעשייה שתאפשר להן לנהל חיי משפחה פה בארץ. חשוב לציין שאין כל קשר בין הרמה המדעית שלהן או היכולות שלהן להחלטה זו. אחת המטרות שלנו היא להיות איתן גם בשלבים האלה, שבהם עולה הדילמה, ולעזור להן לא לוותר. נכון זה קשה, אבל אפשרי".

להמשך הכתבה 

8X9A0131_פרופ_עידית_שחר_1.jpg
sop-resize-200-מכון ויצמן-6.png
RStephens200x200.jpg
bottom of page