google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html
top of page

גנים של תאומים

ד"ר יונת אשחר

 

 

 

 

האם הנטייה ללדת תאומים "עוברת בגֵנים"? מתברר שכן, לפחות בכל הנוגע לתאומים לא זהים

תכנית הטלוויזיה "חברים" הסתיימה בפרק כפול ורב-עלילות, שבו מוניקה וצ'נדלר הופכים להורים. היות שמוניקה לא יכולה להרות, הם מחליטים לאמץ – ובפרק הזה הם מלווים את אריקה, האם הביולוגית, בחדר הלידה. רגע השיא מגיע, התינוק יוצא, בריא ומושלם, והצופים נושמים לרווחה. אבל זה עוד לא נגמר: מתברר שיש עוד תינוק. להפתעתם של ההורים המיועדים הם מגלים שאריקה נשאה ברחמה תאומים, אבל לא ממש הבינה כשהרופאים אמרו לה זאת. עכשיו כשהיא מודעת לכך, היא מציינת: "בעצם, אצלנו במשפחה יש הרבה תאומים". "מעניין!" עונה לה צ'נדלר ההמום. 

האם באמת תאומים הם עניין גנטי, ש"עובר במשפחה"? התשובה היא כן – כל עוד מדובר בתאומים לא זהים.

תאומים זהים הם בעלי אותו חומר גנטי, שכן מקורם באותה ביצית מופרית. לאחר שהזרע מפרה את הביצית, התא שנוצר מתחיל להתחלק  שוב ושוב. לפעמים, בשלבים הראשונים ביותר של החלוקה הזו, העובר  מתפצל לשני חלקים, וכל אחד מהם מתפתח לתינוק נפרד. כך נולדים תאומים זהים. 

תאומים לא זהים, לעומתם, נוצרים כל אחד מביצית אחרת ומתא-זרע אחר. אישה בגיל הפוריות עוברת כל חודש ביוץ, תהליך שבו ביצית מבשילה ויוצאת מהשחלה אל עבר הרחם. לרוב מדובר בביצית אחת בלבד, אבל לפעמים שתי ביציות מבשילות במקביל. במקרה של הפריה, תא זרע אחר מפרה כל ביצית, וכל אחת מהביציות המופרות מתפתחת לעובר. זה קורה באחוז עד ארבעה אחוזים מההריונות באופן טבעי, ללא טיפולי פוריות, וכך נולדים תאומים לא זהים. הם עדיין חולקים אחד עם השני חלק מהחומר הגנטי שלהם, שכן יש להם את אותה אמא ואותו אבא – אבל הם לא קרובים גנטית אחד לשני יותר מאחים שלא נולדו יחד. 

הסיכוי ללידת תאומים זהים, עד כמה שידוע לנו, אינו תלוי בגנים. לעומת זאת, הבשלה של שתי ביציות באותו ביוץ, המובילה לתאומים לא זהים, מושפעת מהגנים של האם ועוברת בתורשה. זו הסיבה שתאומים לא זהים אכן נפוצים יותר במשפחות מסוימות. בשנים האחרונות חוקרים אף גילו את הגנים האחראים לכך. 

התאומים של פעם - קטע הלידה של התאומים מהסדרה "חברים": 

להמשך הכתבה 

sop-resize-200-yonat ashhar.jpg
davidson.png
bottom of page