google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html
top of page

הסתגלות ופחד משינוי

חוה אוסטרובסקי, פסיכותרפיסטית msw המתמחה בטיפול ויעוץ פרטני

לאנשים יכולת הסתגלות מדהימה המסייעת בהתאמה והסתגלות למצבים שונים, סביבה משתנה, אירועים חסרי שליטה ושינויים  נוספים. ההסתגלות קלה יותר כאשר השינויים הם הדרגתיים ובתוך תהליך. שינוי פתאומי, קשה יותר להסתגלות וקבלה.

נכון שיכולת הסתגלות נחשבת לתכונה חיובית וחלק מחוסן נפשי של האדם. לא תמיד אלה פני הדברים: אנשים מסתגלים לנסיבות חיים מורכבות ובעייתיות, כאשר הן  המתרחשות באיטיות ובהדרגה, מבלי להרגיש כמעט. רק כאשר עוצרים ומתבוננים בתוצאה, לא תמיד מבינים איך הגעת לשם. . לעתים מדובר במצבים שיש בהם פוטנציאל לסכנה פיזית, נפשית ובריאותית.

ישנם החווים מצבי  אומללות הנמשכים לאורך חודשים, שנים ואף עשורים. ישנם המסוגלים לקבל ולחיות  בצער, תסכול וכאב, כאילו מדובר בגזירה משמיים. יש פעמים שהאומללות משרתת את תחושת הקורבנות  של  האדם – נקודתית או במהלך חייו. שינוי  מצריך  פעולה.

חשוב להבין שכדי לשרוד, יש לפעול. קיים הבדל מהותי בין הבנה ומודעות לבין פעולה מעשית לשינוי. פעולה ונקיטת עמדה, עשויים לעורר פחד וחרדה. לכן, יש הנוטים  לשמר דפוסים מוכרים גם כאשר אינם יעילים ומזיקים. דפוסים קבועים ומוכרים  ומעניקים סוג של לכאורה, בטחון.  

שינוי נחווה כחוסר ודאות וחשש מהתוצאה, יציאה מאזור הנוחות. מדובר בעיקר,  בעבודה עצמית של לקיחת אחריות והבנה  שיש גם לאדם עצמו, אחריות למצב אליו הגיע. במצבים מאתגרים, שווה לצאת מהמקום המוכר והבטוח ולהתנסות בפעולה אשר עשויה להעצים את תחושת המסוגלות. לא תמיד יתרחש שינוי מיידי. אבל לעיתים קרובות, עצם הפעולה מעצימה ומחזירה שליטה (חלקית או מלאה), תחושת ערך וביטחון העצמי. במקביל, פעולה עשויה להשפיע על מערכת היחסים.

להמשך הכתבה

חוה אוסטרובסקי-8.jpg
bottom of page