סולם ההזנה השטני של פרנקל: איש העסקים היהודי שטיפס לצמרת מערכת הגולאגים
"שטן חסר מנוחה", כך תיאר ההיסטוריון והסופר אלכסנדר סולז'ניצין את נפתלי פרנקל, האיש שהפך מאסיר פשוט בגולאג, לבוס הגדול של מחנות הכפייה הסובייטים, ולמי שחתום על "סולם ההזנה". שיטת העבודה האכזרית שפעלה בגולאגים.
סולז'ניצין, זוכה פרס נובל לספרות, שהוגלה מברית המועצות, ידע היטב על מה הוא מדבר. הוא היה מהגורמים העיקריים לחשיפת הנעשה במערכת מחנות העבודה הסובייטית (הגולאגים) בעולם המערבי.
אז מי היה אותו "שטן חסר מנוחה", נפתלי פרנקל?
ראשי המשטרה החשאית האחראים על כריית התעלה בין הים הלבן לים הבלטי באמצעות עשרות אלפי עובדי כפייה. ראשון מימין: נפתלי פרנקל (ויקיפדיה)
מקורות ילדותו של נפתלי פרנקל מעורפלים. ישנן עדויות שהוא נולד בחיפה בשנת 1883 וכי בשנות הרעב הגדול ששרר בארץ בראשית המאה ה-20, היגר עם משפחתו לשבור את הרעב בארצות הים התיכון. על פי סולז'ניצין עצמו, פרנקל היה "יהודי טורקי שנולד בקונסטנטינופול" וגרסאות אחרות מתארות אותו כתעשיין הונגרי. מכל מקום, שמו העברי מסגיר את מוצאו היהודי, וברישומים הסובייטים הוא מוזכר כנפתלי אהרונוביץ', מכאן ששמו של אביו היה קרוב לוודאי, אהרון.
בבגרותו פרנקל התבסס באודסה כאיש עסקים מצליח, שסחר מכל הבא ליד: עץ, נשק, ואפילו החזיק בבעלות על עיתון מקומי. סוחר בנשמה, תיארו אותו מכריו, בעל חוש עסקי מפותח ויכולות ניהול וארגון מרשימות. בשנים אחרי המהפכה הבולשביקית, פרנקל המשיך לעשות חיל בעסקיו בזכות המדיניות הכלכלית המרקסיסטית הרכה, שכונתה "התוכנית הכלכלית החדשה" (ה"נֶפּ"), במסגרתה הותר לפתוח באודסה עסקים קטנים ופרטיים.
בינתיים, אין רמזים מטרימים לאישיות מפיסטופלית, שעתידה להתברג בצמרת השלטון הסובייטי, לנהל קשרים אישיים עם סטלין, ולהיות חתומה על מותם ברעב של עשרות אלפי אסירים.