google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html
top of page

איך להתגרש מבלי לפשוט את הרגל.

עו"ד שירי מלכה








 

 

 

 

 



כיום הסטטיסטיקות מראות שאחת מכל שלוש משפחות חווה הליך גירושין אחד או יותר במהלך חייהם של בני הזוג והמספרים רק עולים ועולים.
הליך גירושין הוא לא הליך כלכלי. בסופו של הליך הגירושין בכל המקרים שני בני הזוג נשארים עם פחות, פחות אנשים בבית- אבל זו היתה התוצאה הרצויה של לפחות אחד מהם, פחות כספים בבנק- כי זו התוצאה המתבקשת  כאשר מחלקים את החסכונות חצי חצי- כל אחד מבני הזוג נשאר רק עם מחצית מהחסכונות, ודינם של הנכסים, הזכויות הסוציאליות, והפנסיוניות זהה לגמרי.
גם ההוצאות הכספיות גדלות, במקום לנהל משק בית אחד שהשתכר בזכות משכורות שני ההורים סך ממוצע של 25 א' ₪ לחודש לדוגמא- בשכבה הבינונית-גבוהה, עכשיו צריך לנהל 2 משקי בית- מחצית משכורת, או פחות, וצריך לשלם פעמיים חשמל, ארנונה, מים, ועד בית, אינטרנט, כבלים, מזון,  וכו'. ברור שרמת החיים כתוצאה מכך יורדת.
במשפחות ברמת החיים הבינונית ומטה, אפילו אם שני בני הזוג עובדים, והאחד משתכר 7,500 ₪ נטו לחודש, והשני משתכר 5,900 ₪ נטו לחודש, הם ישרדו כלכלית כזוג אם הם מאחדים כוחות במטרה לגדל שני ילדים יחד, אבל אם לא ישרדו בהליך גירושין.  ברוב המקרים לא ישאר להם מספיק כסף כדי לנהל עבור כל אחד מהם בנפרד משק בית והמשמעות היא בחלק גדול מהמקרים בהם הגירושין אינם נמנעים, היא שהמשפחה המורחבת מתגייסת לעזרה, במתן מקום מגורים, במתן תמיכה חודשית שוטפת וכו'. במקרים אחרים, כאשר אין תמיכה, ולמרות שהנישואין אינם נישואין טובים, בוחרים אנשים אלו- ברמות ההכנסה להמשיך ולחיות יחד, למרות הקרע שארע במשפחה, וזאת על פני להכנס למהלך כלכלי כושל בדמות גירושין והתמודדות כלכלית נפרדת.
אבל זה לא הכל, בדרך כל ההליכים המשפטיים בבתי המשפט ארוכים ויקרים מאוד שכר טירחה של תיק ממוצע אצל עורכי דין מתחילים יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים ואצל עורכי הדין הותיקים והמשרדים המוכרים בשוק גם מאות אלפי שקלים.
אז איך בכל זאת להתגרש בלי לפשוט את הרגל? 
כיצד להתכונן להליך הגירושין? 
רבים אינם מבינים את הטעות בהכרזה הפשוטה לבן או לבת הזוג: "בואי נתגרש", אלא רק לאחר שמילים אלו יוצאות מפיהם וזאת ללא שבדקו את המשמעויות המשפטיות, האישיות והכלכליות של הכרזה זו.
גם מי שהגיע או הגיעה להחלטה כי הם רוצים להתגרש חייבים להתכונן למהלך זה שהינו אחד מהמהלכים החשובים ביותר שיעשו בחייהם ואשר יש בו כדי להשפיע העתיד שלהם ושל כל הסובבים אותם. בטרם ההכרזה כלפי בן הזוג יש לבצע מספר פעולות אסטרטגיות חשובות.
האחת ברמה הכלכלית, לוודא שיש בידיך את הממון הנדרש לשרוד ללא מצוקה כלכלית במשך החודשים הראשונים של ניהול ההליך המשפטי מבלי להגיע לפת לחם. עצה זו רלבנטית לגברים ונשים כאחד. באם קיים גב כלכלי של הורים- יש ליידע אותם שיתכן ותזדקקו לעזרתם במישור הכלכלי. אחת המצוקות הקשות ביותר בניהול הליך משפטי הינה האיטיות שבה בתי המשפט מגיבים לתחילת ההליך המשפטי ולמציאת פתרונות זמניים- לפעמים ההחלטות על הפתרונות הזמניים בדוגמת מזונות זמניים מתקבלות רק לאחר חצי שנה של ניהול הליך משפטי. אך במהלך חצי שנה זו צריך לשרוד כלכלית, לפעמים ללא כל תמיכה מצד בן הזוג.
כמו כן, ברמה הכלכלית צריך להבין את העלויות של ההליכים המשפטיים ולחסוך בשביל לשלמם- או להעזר בהורים או בהלוואה מהבנק.
השניה במישור הרגשי- הליך משפטי הינו הליך רגשי לא פשוט. זהו גם תהליך שבדרך כלל מתחילים אותו הבעל או האישה במצב נפשי אחד ומסיימים אותו במצב אחר. התהליך הנכון הוא תהליך של התפתחות רגשית ושינוי לטובה, ברם צריך להבין שהליך הגירושין הוא הליך של שינויים רגשיים עמוקים, סערת רגשות, חוסר שליטה ולכן חשוב מאוד להעזר באנשי מקצוע מתאימים כדי להכיל את השינוי הזה. יש שאומרים שגירושין הוא אירוע טראומתי לא פחות ממוות של אדם קרוב וכל ארבעת השלבי האבל למעשה קיימים גם אצל המתגרשים. מעבר להצטיידות באיש מקצוע מתאים רצוי לערב את המשפחה הקרובה ולקבל את התמיכה הרבה ביותר.
שלישית, ברמה המשפטית חייבים להבין את המצב המשפטי בטרם יוצאים בהכרזה לבן הזוג: "אני רוצה להתגרש". לעיתים ישנה חשיבות למי אומר למי "אני רוצה להתגרש", לעיתים ישנה חשיבות מי מגיש את התביעה ראשון לבית המשפט או לבית הדין הרבני.
כל אלו מחייבים רכישת יעוץ משפטי.
כיצד לחסוך בעלויות משפט? 
אז כבר אמרנו שלנהל הליכים משפטיים זה יקר מאוד ולעיתים רבות ידם של הצדדים אינה משגת את המימון של ההליך המשפטי. הדרך החלופית הטובה והיעילה ביותר להתגרש הינה לפנות לאחד מהחלופות של ניהול הליך משפטי כלומר, גישור, בוררות, גירושין בשיתוף פעולה או מו"מ באמצעות עורכי דין.
הליכי גישור, בוררות, גירושין בשיתוף פעולה או מו"מ באמצעות עורכי דין הם הליכים וולנטריים שבהם משתתפים שני הצדדים מתוך מטרה לפתור את המחלוקות שלהם מחוץ לכתלי בית המשפט תוך מזעור הנזקים אשר עשויים להגרם להם ולסובבים אותם, בדרך כלל- המשפחה המורחבת- ילדים, הורים וכו'. אין עוררין כי לפרידה פנים רבות והיא טומנת בחובה אכזבה, לפעמים תחושת כישלון אישי ובמרבית המקרים גם תחושות של תסכול, כעס, נקמה וכו'.
פעמים רבות אחד מבני הזוג המונע מכעס ותסכול עלול לגרום נזק חמור לצד השני בעוד שאינו מבין כי כל נזק שהוא גורם לצד השני למעשה עשוי לחזור אליו כך למשל הנוהג לאיים או לפנות לרשויות המס- כל חבות במס בנוגע לחיים המשותפים הינה באחריות שני הצדדים. לעיתים רבות היאחזות בנכס מקרקעין אינה משתלמת כלכלית וגוררת את שני בני הזוג לתוצאות קשות מאוד אל מול בנקים למשכנתאות.
מטרתם של הליכי הגישור היא לתת מקום לרגשות קשים אלו ולהתמודד איתם תוך מציאת פתרונות פרקטיים להמשך החיים של המשפחה, בנפרד באופן שיקח בחשבון את כל הצדדים הנוגעים בדבר והיתרונות לכך ברורים:
עלויות הליכי גישור/ בוררות/ מו"מ הינן עלויות הוגנות ובדרך כלל עומדות ביחס ישיר להיקף ההשקעה השעתי בתיק ונמוכו באופן משמעותי ביותר מניהול הליך משפטי כולל.
הליך הגישור הוא הליך קצר מאוד.
הסכם שנוצר במסגרת גישור/ בוררות/ מו"מ יכול להחיל בתוכו הסדרים יצירתיים וכלכליים שאינם מקובלים וכן יאפשרו לבני הזוג להצליח במשימה ולשרוד כלכלית.
בהליכים משפטיים ההחלטה על כל הרבדים המשמעותיים ביותר של החיים מצוייה בידיו של אדם אחר- בידיו של השופט. הליכי גישור/ בוררות/ מו"מ אנחנו מחזירים את כח ההחלטה לידיהם של הצדדים עצמם אשר תוך הבנה ברור, בתוך הליך הגישור של המשמעויות הכלכליות ושל ההיבטים הפרקטיים (תפקודיים) של הסכסוך בין בני זוג בחיי היומיום- בכך למעשה במסגרת הליך של גישור אנחנו חותרים להביא לתוצאה המשפטית הטובה ביותר עבור שני הצדדים, גם בנוגע לחלוקת הרכוש, גם בנוגע למזונות וגם בנוגע להסדרי הראיה שיש להם קשר כלכלי ישיר למזונות וליכולת ההשתכרות של כל אחד מההורים.
העלויות הרגשיות של הליכים אלו שונות, הליכים אלו נועדו ליצור תקשורת מיטיבה בין ההורים וכתוצאה מכך הנזק והפציעה של הילדים נמוכה יותר. ההורים אינם עסוקים בלריב ובלנצח זה את זה, אלא בלמצוא את הפתרון המנצח של שניהם, שיאפשר את הגירושין הללו בנזק המזערי לשני הצדדים.
גירושין הינם חוויה מטלטלת ומסעירה, הזוגות המתגרשים מגיעים אלינו בשלב הקשה ביותר של חייהם וכל עורך דין צריך לבחור כיצד להוביל אותם בדרך הזו, בה הם פוסעים בדרך כלל לראשונה. במסגרת הליכי גישור אנחנו עושים הכל כדי לשלב את ההשכלה, הכלים שצברנו והנסיון העשיר בניהול הליכים משפטיים כדי לקדם מו"מ יעיל ולפתור את הסכסוכים תוך שילוב של ראייה עסקית רחבה של הסכסוך המשפטי ויצליחו באמצעות הצעת פתרונות יצירתיים "מחוץ לקופסא" בכדי להביא לקהל המגושרים או המיוצגים על ידינו במו"מ את ההסכם הטוב ביותר בנסיבות בזמן הקצר ביותר ולמנוע מהם לפשוט את הרגל. 

shiri malca.jpg
bottom of page