google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html
top of page

איך להקטין תופעות הנגאובר (חמרמורת) דרך שימוש בתבלינים וצמחים
מאת אבי ציטרשפילר- חוות דרך התבלינים










  
האנג אובר או כפי שנקראית בשפתינו חמרמורת מהמילה העיברית הקדומה -  חמר- יין , היא תוצאה מאוחרת  של שתית אלכוהול:
• עיפות ודיכדוך 
• האטה בתגובות
• עצבנות
• סחרחורת
• כאבי ראש
• צמאון
• קשיי ריכוז
• דיכדוך
• ראש לוחץ דופק ומתפוצץ
• ישנוניות
• רגישות גבוהה לאור ורעש
הם חלק מהתסמינים שיימשכו יום עד יום וחצי לאחר השתיה
האנג אובר הינו ביטוי  שפרושו בעצם - עסק לא גמור
היה לנו גוד טיים בלילה אבל העסק לא נגמר , יש עדין מחיר לשלם
 
ההסבר המדעי
למה זה קורה ? ומי האשמים ?

 
אשם מספר אחד - האתנול
זהו חומר שנמצא במשקה  וגורם לשיתון מוגבר ולהשפעה מייבשת
ההתייבשות תגרום ל עייפות ויובש בפה
ההתייבשות תגרום להתכווצות מזערית של ריקמת המוח  מן הגולגולת וכאבי ראש 
ההתייבשות תגרום גם לגירוי ברירית הקיבה ואז נרגיש בחילה
 
אשם מספר שתיים - אלכוהול 
האלכוהול גורם בהתחלה לנימים ( כלי דם זעירים ) בעור להתרחב ואז אנחנו נראים אדומים בפנים, בהמשך נימי הדם יתכווצו והמחיר - כאב ראש שנגרם מהתרחבות והיצרות  מהירה של כלי דם בראש
עוד השפעה כללית של אלכוהול תהיה ירידה חדה ביכולת ספיגה של וויטמינים ומינרלים ובעיקר סידן וB12 שחסרונם משפיע על פעילות גופינו באופן מידי , ייתכן שיוביל אפילו לדכדוך.
 
אשם מספר שלש - תוצרי פירוק האלכוהול בכבד -
כשהכבד מפרק אלכוהול , תוצרי הפירוק שלו עלולים להזיק יותר  מהאלכוהול  עצמו
פרוק של כמות גדולה בבת אחת של אלכוהול על ידי הכבד יוצרת עומס מטאבולי והצטברות של תוצרי ביניים אילו בגוף.
הצטברות זאת  שכוללת בעיקר את החומרים אצטילדהיד וחומצה אצטית , תשפיע על מערכת העצבים כמעכבת ותגרום לירידה עד חריפה ברמות הסוכר בדם בגלל קושי זמני של הכבד לספק גלוקוז לתאי הגוף 
אנחנו נרגיש עקב כך האטה בתגובות , עייפות , חוסר ריכוז  , עצבנות , דאגנות וחרדנות , דכדוך  ושינוי במצב הרוח וכן  גבוהה לאור ולרעש.
 
אשם מיספר ארבע -NADA או כפי שנקרא בשמו הידידותי ניקואינטימיד אדנין  דינוקלאוטיד
הפרשתו מוגברת בזמן שתית אלכוהול והוא נחשב  לחומר שמזרז ומגביר תהליכים כימיים  בתאי גופינו
ייצור מוגבר שלו יגרום לבחילות , תחושת רעב וחולשה.
 
אשם מספר חמש - אנחנו
סך הכל יצאנו לתפוס ראש והראש נתפס לנו יחד עם כל הגוף  לחמרמורת  המזופתת הזאת
מי הכין אותנו ויידע אותנו על הסכנות ? שלא לדבר על השפעות מידיות על התנהגות ונהיגה.
 
איך מתגברים על חמרמורת  , לפני השתייה , בזמן השתייה ואחריה
צרור עצות  סבתא :
1) לשתות  הרבה  מים כדי לדלל את האלכוהול
2) לעשות שייק עם ג'ינג'ר וסברס: שייק נוגד בחילות ומשלים וויטמינים וחסרים שעל בסיסו פותח סטארט אפ בארה"ב בנושא. 
3) לשתות מיץ אשכוליות ו או מיץ עגבניות - להשלמת חסרים
4) לאכול ארוחת פחמימות מזינה וקלה כדי להחזיר גלוקוז לדם
5) אז תשתה קפה תורכי ותתעורר...
6) לאכול שתי בננות להשלמת  חסרי וויטמינים ובעיקר סידן ואשלגן
7) להרתיח שתי קליפות בננה ולשתות את המירתח – כנ"ל
8) לאכול לפני השתייה מאכלים שומניים כמו טחינה או אבוקדו כדי להקטין את  פוטנציאל ספיגת  האלכוהול על ידי המעי.
9) להרתיח מקל ליקוריץ בחצי ליטר מים לעשר דקות ולשתות מהמשקה , ליקוריץ יצפה את המעי בשכבה רירית שתקטין ספיגת אלכוהול , ליקוריץ יגן על רירית הקיבה מפני גירוי 
10) קרח על הראש בבוקר - כמו כוסות רוח למת ...
11)  עם  היקיצה לשתות  כוס מים שבתוכה חצי לימון סחוט , כפית אבקת כורכום , כפית שמן זית  וקצת פלפל שחור  וכך להמשיך כל כמה שעות עד להקלה 
 תרופת סבתא זו מכוונת לסייע לכבד לשחרר את החומרים שהיצטברו בו ולפנות , לנקות את הצרות מגופינו
12) מנוחה  - פשוט לישון כי עברתם אירוע שמחייב מנוחה
13) לא לקחת תרופות המכילות פאראצטמול כמו אקמול במקרה זה כי החומר יאט את קצב פינוי החומרים על ידי הכבד
14) קצח , תבלין קטנצ'יק ושחור זה מכיל המון מינרלים וויטמינים שכדאי להכניס לגופינו בזמן חמרמורת להשלמת חסרים.  הקצח מכיל המון וייטמין B6  שבמחקרים על הנושא נמצא כיעיל להקטנת התסמינים לפני בזמן ואחרי שתיה , בעיקר תסמינים שקשורים למערכת העצבים וירידה במצב הרוח. 
שתיינים , הצטיידו בקצח ומטחנה שטוחנת אותו בסיבובים קלים ועשו לכם סלט אנטי חמרמורי ...
עוד מזונות עתירי בי שש הם - חומוס, אורז, קטניות , ביצים, בננות ..
 
אחרון חביב - צמחי מרפא לטיפול בחמרמורת
שלשה צמחים הידועים כמרים נמצאו יעילים על פי המסורת וגם במחקרים למיתון תסמיני חמרמורת והם:
1. זרעים של גדילן
2. שורשי כורכום
3. עלי ארטישוק
 
לצמחים מרים השפעה מקדמת ומעודדת על מערכת העיכול כולה ועל הכבד בפרט
 
יכולתם להפעיל בייתר את מערכת העיכול תסייע למי שרוצה להיפטר מהשפעות מאוחרות של אלכוהול במהירות.  למרירות השפעה מזרזת  על הפרשות של בלוטות בגוף והם יאזנו במהירות את רמות הסוכר על רקע ההתמודדות של הכבד עם פינוי אלכוהול.
 
מגדיל ועושה הגדילן
לעיסת כפית של זרעי גדילן  ממש לפני שתיה תקטין את פוטנציאל  תסמיני השיכרות ותוצאותיה המאוחרות , אני מציע לפאבים להגיש גדילן ללעיסת האורחים כמו שמגישים בוטנים מלוחים 
אם כבר שתיתם והגעתם להאנג אובר , איך שקמתם אכלו כפית זרעי גדילן ובכך עשיתם לכבד שלכם מחווה ענקית וקיצרתם לכם את העונש לפחות בשליש
תוך כדי הכתבה עלה לי רעיון עסקי לייצר משקה שניתן לשתות תוך שתית אלכוהול שימתן שיכרות ויצמצם השפעות מאוחרות של האלכוהול
זה ממש סטארט אפ ואני יודע שנוסה בעבר בהצלחה
אז הכתבה הזו מופנית גם לשותפים פוטנציאלים ויזמים ולא רק לשתינים ובליינים .. היתקשרו אלי , אולי יצא משהו טוב סוף סוף מאלכוהול ..

אבי ציטרשפילר- תבלינאי והרבליסט, בעלי חוות דרך התבלינים, כותב הספר "סודות מן השדות" ומייעץ בתחום רפואת הצמחים.חוות

avi.jpg
bottom of page