google-site-verification: googlef123004bcea29bff.html
top of page

האם ידעתם שהתרחשה מהפכה בדיני התכנון המשפחתי ?

עו"ד שירי מלכה 

 

 

 

 

 

 

המחוקק הישראלי העניק לנו כלי חדש, שלא היה קיים עד כה, לתכנן את העתיד המשפחתי לחסוך סכסוכים במשפחות ולקחת את השליטה של כל אדם ואדם על חייו שלו. 

מוסד האפוטרופסות הוא ברירת המחדל הקיימת בחוק לטפל בתקופת הביניים בה אדם נחלש קוגניטיבית ומאבד את כושרו המשפטי. רובנו מכירים את מוסד האפוטרופסות ולא רוצים לעשות בו שימוש, לא כחסויים ולא כאפוטרופסים על בני משפחתנו.

עד היום לא היתה חלופה לתקופה זו ולמעשה האפוטרופוס היה צריך להשתלט על רכושו של החסוי, לנהל אותו בהתאם למגבלות הקבועות בחוק- לרבות מגבלות קשות על אופן השקעת הרכוש והכספים. אותו אפוטרופוס קבע עבור החסוי היכן יגור, עם מי ייפגש, והחליט עבורו את כל ההחלטות המשמעותיות ביותר בחייו. האפוטרופוס היה פועל תחת פיקוח האפוטרופוס הכללי והיה מחויב לתת דו"חות. 
סביב אותו אדם שהייתה לו ירידה קוגניטיבית התאספו בדרך כלל בן/בת זוג, ילדים, כלות, חתנים, נכדים ולכל אחד מהם הייתה דעה משלו מה טובתו. זה בהחלט מתכון ברור למאבקים משפטיים ממושכים בנוגע לשאלות משמעותיות.
 
לפני מספר חודשים בודדים ארעה מהפכה בכל התחום של התכנון המשפחתי העתידי, ניהול ההון הפרטי. לראשונה נותן לנו המחוקק  כלי חדש לתכנון הניהול המשפחתי העתידי. החוק מאפשר לנו לתת ייפוי כח מתמשך מראש. 

ייפוי הכח המתמשך עוסק בשלושה תחומים שחולשים על כל חייו של אדם: יפוי כח בריאותי, יפוי כח פיננסי, יפוי כח כללי. אדם יכול למנות לכל יפויי הכח את אותו מיופה כח, יכול למנות מספר מיופי כח שונים ויכול למנות לכל יפוי כח אנשים שונים בהתאם לבחירתו. 

החופש הזה מטיל עלינו אחריות כבדה – האחריות היא ללכת ולערוך את יפוי הכח- ללא עריכת המסמכים תחול ברירת המחדל של פנייה לבית המשפט בבקשה למינוי אפוטרופוס. מבלי שיערך יפוי כח לא ידעו מה רצינו. האחריות נופלת על הכתפיים שלנו לבצע פעולה אקטיבית, ללכת לעורך דין שמוסמך ומאושר לבצע את ההנחיות האלה, לנסח אותן, לחתום עליהן ולהפקיד אותן אצל האפוטרופוס הכללי. 

תהליך עריכת המסמכים הוא הזדמנות של משפחה לדבר על כל אותם נושאים שאנחנו לא מדברים עליהם באורחת החג זוהי הזדמנות לתכנן תכנון מוקדם ולהקל בכך גם על עצמנו וגם על בני משפחתנו האהובים. 

יפוי הכח המתמשך מאפשר לאדם לשמור על האוטונומיה שלו ושל המשפחה שלו באמצעות הבעת דעתו- ההוראות שקבועות ביפוי הכח יהפכו להיות מחייבות כאשר אותו אדם יהפוך לחסר כשרות. יתרון נוסף הוא תחום הניהול הפיננסי. כל יפוי כח רגיל שנתן אדם בחייו מתבטל ברגע שאותו אדם הופך להיות חסר כשרות, לרבות יפויי הכח לניהול תיקים וכו'. יפוי כח מתמשך מייצר המשכיות בניהול התיקים. בנוסף, בעבר כאשר מונה אפוטרופוס נפסקה כל התמיכה הפיננסית הכלכלית של אדם בבני משפחתו, לדוגמא, גם אם אדם היה בעל הון ותמך בילדיו באופן קבוע, ברגע שמונה לו אפוטרופוס תמיכה זו הופסקה וכל כספיו נוהלו בהשקעות סולידיות בהתאם להוראות ניהול רכוש שגובשו על ידי האפוטרופוס הכללי ושימשו אך ורק את האדם- הופסקו קצבאות חודשיות שהיה מעביר לבני משפחתו, הוא לא יכול היה לתת מתנות משמעותיות וכו'. 

יפוי הכח המתמשך מאפשר זאת. יפוי הכח המתמשך מאפשר לאדם לקבוע אילו קצבאות ברצונו שימשכו להיות משולמות לילדיו, להוריו או לכל גורם אחר, אילו מתנות שהוא נוהג לתת וברצונו שימשכו, האם ברצונו להמשיך להתגורר בביתו עם מטפלת או לעבור לדיור מוגן, כיצד יממנו את כל זה ומה יהיה סדר מימוש הנכסים במידת הצורך כדי לממן את התמיכה הכלכלית בו בגיל מבוגר. 

יפוי כח מתמשך יחד עם עריכת צוואה, מאפשרים להרחיב את ההגנה על הרכוש, על העסקים ובעיקר על המשפחה. 

עו"ד שירי מלכה בעלת משרד העוסק בדיני משפחה וניהול הון משפחתי הפעיל למעלה מ-15 שנים ובו מחלקה לייצוג משפטי בכל הסכסוכים במשפחה (גירושין, ירושה, אפוטרופסות) ומחלקה למשפט מניעתי, במסגרתה אנו מעניקים יעוץ משפטי לאנשים פרטיים, משפחות ועסקים ומייצרים בעבורם את סט המסמכים הדרוש להם כדי להימנע מהסכסוך במשפחה. עו"ד מלכה מרצה באקדמיה ובכנסים מקצועיים. משרד עו"ד שירי מלכה מדורג בין המשרדים המובילים בישראל בתחומו.

sop-resize-200-תמונה שירי.jpg
bottom of page