העדינות והרעל של אגוז המוסקט
ארז ביבי
לצד טעמו המתקתק והעדין והסגולות הרפואיות המיוחסות לו, לתבלין המבוקש יש היסטוריה של הרעלות עקב מנת יתר ושל מלחמות עקובות מדם על השליטה בו
הרופא והפילוסוף הצ'כי בן המאה ה-19, יאן פורקינייה (Purkinje), נהג לבדוק על עצמו תרופות וטיפולים חדשים. כך עשה גם כשהגיעו לידיו שלושה זרעים אקזוטיים מאיי אינדונזיה. "תחושת הזמן השתנתה, הרגשתי שהזמן ארוך מהרגיל [...] הדמיון והמציאות התערבבו זה בזה", תיאר את החוויה. השימוש בחומר לא פסק, כך שאיש לא הופתע כשיותר ממאה שנה אחריו, ב-2002, הגיעה צעירה בת 18 לבית חולים לונדוני עם סימנים להתקף פסיכוטי, אחרי שצרכה 50 גרם של זרעים טחונים מאותו צמח. לרופאים היא תיארה תחושה פתאומית של חרדה, חוסר שקט וערפול חושים: "הרגשתי שמשהו בתוכי הולך לפרוץ החוצה".
לחוויה הלא נעימה הזאת היה אחראי תבלין תמים למדי שנקרא אגוז מוסקט. במינון נמוך הוא משפר את טעמם של מאכלים ואין בו כל סכנה. אך בצריכת יתר שלו באות לידי ביטוי תכונותיו הרעילות, שבין השאר עשויות להשפיע על התודעה.
במינון נמוך הוא משפר את טעמם של מאכלים, אך בצריכת יתר שלו באות לידי ביטוי תכונותיו הרעילות. אגוזי מוסקט שלמים וטחונים | Shutterstock, Peter Hermes Furian
על התבלין
אגוז המוסקט אינו אגוז כלל, אלא זרע חוּם בעל צורה אליפטית שגדל על העץ הירוק-עד Myristica fragrans. העץ מגיע במקור מאיי בנדה שבמזרח אינדונזיה, שם הוא מתנשא לגובה של עד עשרים מטר.
במהלך העיבוד שלהם, הזרעים מונחים לייבוש בשמש במשך כמה שבועות, שבהם הקליפה שלהם מתבקעת ונפרדת מתכולתה. את הזרע המיובש טוחנים לאבקה בעלת טעם מתקתק ועדין המשמשת לתיבול בשר, מרק, תבשילים חלביים ודברי מאפה. גם לקליפה יש שימוש קולינרי: מהקליפות הטחונות מייצרים אבקת תבלין הקרויה משייה, שטעמה חזק יותר מאבקת המוסקט המסורתית.
כשמשתמשים בו במתינות, אגוז המוסקט מעשיר את המאכלים בטעם העדין האופייני לו, אך בצריכה מופרזת הוא עלול לגרום לתופעות גופניות קשות. נמצא שתופעות הלוואי עלולות להתחיל כבר בצריכת כף אחת (7-5 גרם) של אבקת התבלין ולהחמיר ככל שצורכים יותר. רוב מי שמגיעים לבתי חולים עקב הרעלת אגוז מוסקט הם צעירים שצרכו את התבלין במטרה להשפיע על התודעה שלהם, ואין כמעט תופעות לוואי ידועות עקב שימוש יומיומי סביר באבקת אגוז המוסקט בתור תבלין.
התופעות הגופניות בצריכת יתר כוללות דופק מואץ, הזיות ראייה, הקאות, תחושת בלבול, ראייה מטושטשת, חרדה ובמקרים קשים במיוחד אובדן הכרה ואפילו מוות. החומר הפעיל במוסקט שאחראי לתופעות הללו הוא מיריסטיצין. מדובר בחומר משנה תודעה (פסיכואקטיבי) שפועל על תאי העצב במוח, במנגנון דומה לזה של חלק מהתרופות נגד דיכאון.