מדוע הפך שמן הקוקוס ללהיט התזונה הנוכחי?
מאת: ירון ניר


 
שמן הקוקוס הפך בזמן האחרון לאופנתי במיוחד בקרב שוחרי הבריאות וחובבי הדיאטות למיניהן. מוכרים אותו בצנצנות גדולות והוא משמש לטיגון, תיבול, בישול ומה לא. אחרי שעברנו את האצות, זרעי צ'יה, קינואה ושלל מאכלים אקזוטיים, הגיע תורו של שמן הקוקוס. מה שפעם שימש כבסיס לקרם שיזוף ומוצרים קוסמטיים נוספים, נכנס פתאום לצלחת.
 
השאלה היא איך פתאום הפך השמן הצמחי הזה לוויראלי, בהתחשב בכך שלא חסרים שמנים מעולים אחרים במטבח, כמו שמן זית, שמן פשתן ועוד.


 
מקום של כבוד במטבח
שמן קוקוס אינו מתחמצן בטמפרטורות גבוהות, כלומר הרכיבים שבו לא מאבדים את הערכים התזונתיים שלהם ולא הופכים, למשל, לרעלנים, כמו שקורה לשמנים אחרים בחום גבוה (למשל שמן סויה או זית).
 
במקום חמאה
ככלל, שמן הקוקוס מזכיר את החמאה בהתנהגותו ובכמות השומן הרווי שבו – אך מדובר בשמן צמחי. לכן הוא אידיאלי עבור טבעונים וצמחונים, ובמטבח שמן הקוקוס הוא תחליף מצוין לחמאה. הוא מצטיין במיוחד במאפים מתוקים, שם הוא מעניק לעוגיות ועוגות טאצ' עדין בטעם וריח מוכרים.


 
שמן קוקוס קופא בטמפרטורה של 15 מעלות ונותר מוצק עד טמפרטורה של 24 מעלות. הוא מתאים לטיגון קצר והקפצה זריזה ונמס מיד עם נגיעתו במחבת לוהטת.
 
אנטיביוטיקה מן הטבע
שמן הקוקוס מכיל מרכיבים תזונתיים בריאים ביותר, וזו הסיבה הראשית שבגללה נכנס בסערה למטבחי הבריאות. למרות ש-90% ממנו הוא שומן רווי (יותר מאשר חמאה!), הוא מכיל כמות גבוהה של חומצה לאורית, המוכרת כחומר אנטי ויראלי ואנטי בקטריאליות.
 
חומצה לאורית נמצאת בריכוז גבוה גם בחלב אם ומעניקה לתינוק הרך הגנה ראשונית מפני מחלות מדבקות. מסיבה זו נחשב שמן הקוקוס כמחזק את מערכת החיסון. שמן קוקוס מומלץ לנשים הרות ומיניקות בדיוק מסיבה זו – העלאת רמת החומצה הלאורית בגופן וחיזוק המערכת החיסונית של העובר או התינוק – ועל הדרך גם של האם.
 

גם רווי וגם בריא
אבל עד היום למדנו כי שומן רווי אינו מיטיב עמנו. אז מי צודק, הטבעונים או הרופאים? כנראה שהאמת נמצאת באמצע, כי השומן הרווי שבשמן הקוקוס אינו זהה לשומן הרווי מן החי, וחומצות השומן הרווי שבשמן הקוקוס, הנקראות "בינוניות שרשרת", מתעכלות טוב יותר – הן נספגות טוב יותר בדם ועל כן אינן מצטברות בכלי הדם ואינן גורמות לאסונות כמו הסתיידות עורקים.
 
בראש טוב
העניין נמצא עדיין במחקר, אבל ממצאי ראשוניים מעלים כי שמן הקוקוס מיטיב עם הנוירונים שבמוח, האחראיים על התקשורת במערכת הסבוכה שנמצאת בראשינו. ירידה באיכות פעילות הנוירונים ובכמותם היא מהסיבות המרכזיות למחלות זיקנה כמו אלצהיימר ואמנזיה.
 
בנוסף, מחקר שנערך בקנדה ופורסם ב"וול סטריט ז'ורנל" ב-2014 מצא כי תאים של עכברים בהם נמצא גם שמן קוקוס, פיתחו הגנה מסוימת נגד סוג של חלבון אשר נבנה בגופם של חולי אלצהיימר.
 
אנרגיה לגוף
שמן הקוקוס מגביר את העיכול ואת הפיכת המזון לאנרגיה זמינה, ובכך מסייע מעלה את רמת האנרגיה בגוף, מעורר ומחזק. מחקרים כבר הוכיחו כי ספורטאים ומתאמנים שצרכו שמן קוקוס לפני תחרות או אימון, שיפרו את תוצאותיהם והישגיהם.
 
לתחושת השובע ולירידה במשקל
כאמור, חומצת שומן בעלת אורך בינוני מתעכלת טוב יותר ונספגת טוב יותר בדם. התוצאה היא תחושת שובע טובה וירידה בצריכת כמות המזון הכללית, צעדים מעולים לירידה במשקל ולשמירה על משקל גוף תקין.
 
נגד סוכרת וכולסטרול גבוה
חומצות שומן באורך בינוני אינן זקוקות לאינסולין כדי לחדור לתאי הגוף ולמחזור הדם. התוצאה – מקור אנרגיה זמין ויעיל, שלא תלוי באינסולין.
 
אצל הסובלים מכולסטרול גבוה, שמן הקוקוס יסייע בהורדת רמת הכולסטרול הכללית בגוף. אלה שאינם סובלים מרמות כולסטרול גבוהות, עשויים לגלות כי צריכת שמן קוקוס דווקא העלתה להם את רמת הכולסטרול, אך בעיקר את רמת הכולסטרול הטוב (HDL), ולא את זה הרע (LDL).
 
קוסמטיקה
בכל זאת, וכאמור, שמן הקוקוס שימש כבסיס למוצרים קוסמטיים רבים, ולא בכדי:
בהודו משתמשים בו לשמירה על השיער ולחיזוקו.
שמן הקוקוס מזין את עור הפנים. ניתן להשתמש בו כמסיר איפור מצוין.
הוא מתאים להקלה על בעיות עור במחלות כמו פסוריאזיס, אקזמה, אסתמה של העור (אטופיק דרמטיטיס), פריחה ועוד. חשוב: אין הכוונה להחליף תרופה קיימת או רשומה אלא בחומר טבעי להקלה על סימפטומים.
מיטיב עם העור, ולכן טוב למרוח אותו כנגד קמטים או לטיפול בעור יבש כמו בכף רגל למשל.
 
והערה אחרונה: העדיפו שמן קוקוס מכבישה קרה עם הסימן VIRGIN או EXTRA VIRGIN. כל השאר שרלטנים!