יינות לשנה החדשה
עו"ד יונתן ליבני














השנה העברית שהחלה בראש השנה שחגגנו לא מזמן היא גם פתחה של שנת שמיטה וכל הקשיים הכרוכים בה למרבית יינות ישראל, שחוקי הכשרות המחמירים אינם עושים להם חיים קלים כלל ועיקר. הרבה קרה בשנה האחרונה. יקבים החליפו בעלים או יננים. אחרים נסגרו, אך עוד רבים מהם פורחים ועושים עוד ועוד יין. אין גם ספק כי יקבי ישראל יוצרים בכל שנה שעוברת יינות יותר מוקפדים ואיכותם ואנו משתפרים משנה לשנה. וככל שחולף הזמן אני סבור כי לנו, עתונאי היין, יש תפקיד נכבד בקידומו של הענף ובשכנוע הקוראים כי יש לנו מוצר איכותי מאין כמותו ושיש להגביר את הצריכה המקומית  - שאם לא כן – עוד נטבע כולנו ביין ולא בים או בבריכה. כ- 60 מיליון בקבוקי יין מיוצרים אצלנו ואנו צריכים לצרוך יותר ולייצא עוד ועוד . להלן רשימת המלצותי ליינות שיעשו טוב לכולנו בשנה הבאה עלינו לטובה:
  1. יקבי כרמל  - שני יינות טעמתי לאחרונה מיקב שמעבר הבעלות בו טרם לייצובו ולאיכותו: השרדונה 2013 מכרם יחידני – כרם אדמון –באזור רמת דלתון, הוא בחירה מצויינת של יין שרק זקוק לקרור בטרם שתיה. היין שהה שמונה חודשים בחביות עץ אלון צרפתי על משקעיו. יין אופיני לזן שטעמי החבית רק מגבירים את עוצמתו אך לא שולטים בו. ואם חשקה נפשכם ביין אדום – הקברנה סוביניון 2011 מכרם קאיומי הוא הבחירה שלי. כרם קאיומי נמצא במדרון הדרום מזרחי למרגלות הר מירון בגובה 750 מ"ר והוא הופך למתחרה רציני לכרמים של בן זמרה ומתגלה ככוכב אמיתי של הגליל. יין עמוק, מלא טעמים, אחד הקברנאים הטובים ששתיתי לאחרונה.
  2. יקב רמת הגולן –זהו היקב שנתן את "הפוש" הגדול לתעשית היין הישראלי. זה גם היקב שמעברי ההנהלה בו עוברים בשלום ושיינותיו משתבחים משנה לשנה ושומרים על איכות מתמשכת. היננים המקצועיים שלו בראשות ויקטור שונפלד מייצרים יינות נהדרים, מוקפדים וברמות מחיר שונות, המתאימים לכל כיס. טעמתי את המרלו 2011 מכרם קלע – כרם יחידני שהשאיר אותי פעור פה – מרלו איכותי, רך, נגיש ואחד המרלואים המיוחדים בשוק היום. כך גם הסירה 2011  יין מצויין, מדוייק וטעים לאוהבי הזן ולמי שמעונין להכיר מקרוב את הסירה הנהדרת שצומחת בגולן. סדרת גמלא השמורה כולה, שיש בה לא מעט יינות מספקת איכות ותמורה מצויינת
  3. הפתעת השנה הוא ללא ספק יקב מאיה. יקב שנפתח בשותפות בין יקב טוליפ עם דוד בר אילן הינן ופרופסורים מיוון ששמם קשה לביטוי ואפילו לכתיבה. היינות מבטאים בצורה נהדרת את התמצית של אגן הים התיכון. אהבתי את כל היינות שהם מייצרים  -יינות קלים, פירחוניים עם טעמי האזור. בפרט אהבתי את המאיה פינק, הרוזה הארומטי והפירותי העשוי מענבי קריניאן מכרם ותיק בזכרון וענבי מורבדרה ששהו זמן קצר בהשריה וכן את המאיה וייט, הלבן של היקב, העשוי מענבי מרסן ופרנץ' קולומבר והתיישנות של חמישה חודשים בנירוסטה. לאזור חם כמו שלנו – שני יינות ממש "כפיים". אין זה אומר שלא אהבתי גם את המארה רד שהוא יין אדום נפלא מענבי קרניאן, מורבדרה וסירה. מחירם הוא 79 ₪ סף כניסה נכון ליינות המיוחדים החדשים.
  4. ואם בפרופסורים עסקינן – יין הפרופסורים שלנו – הפרופסורים בן עמי ברבדו ועודד שוסייב אירחו לאחרונה כתבי יין לצורך טעימה של יינות היקב על גבי ציר הזמן. אין ספק – יקב ברבדו הוא מהמיוחדים שביקבי הבוטיק שלנו. השרדונה 2013 הוא מלאכת מחשבת של עשייה מדויקת וגם הרוזה של אותה שנה הוא יין מקסים. בעצם כל הינות שטעמנו באותה טעימה בציר הזמן, היו נהדרים. מרכז מבקרים חדש והסברים מדעיים מרתקים הופכים ביקור ביקב לחוויה מיוחדת במינה.
  5. יקב רקנאטי  שינה כיוון וטעמים עם הפיכתו של גיל שצברג לינן הראשי של היקב. יקב רקנאטי מוציא בשנה האחרונה יינות מיוחדים ושונים ומאד ים תיכוניים. לאחרונה טעמתי את המרלו רזרב 2011 מכרם מנרה  ןאת הקברנה סוביניון 2011 מכרם לבנון. שני יינות מדהימים ואינני מרבה להשתמש בסופלטיב זה שהפך למילה נדושה ושחוקה מרוב שימוש – אבל הם באמת יינות ששווים את כל הפרסים בהם זכו השנה.
  6. יש אנשים שאוהבים יין ויש יין שאוהב אנשים –כך לפחות סבורים אנשי יחסי הציבור של יקב טוליפ היקב שנוסף לכשרות חברתית – הוא נמצא בכפר תקווה – כפר לאנשים עם מוגבלויות- ויש לו, זה לא מכבר גם כשרות רגילה. תמיד אהבתי את היינות של טוליפ לא רק בשל הפאן החברתי ולא רק משום שאיש יחסי הציבור של היקב חבש עמי את ספסל הלימודים, אלא משום שעשית היין שלהם מעולה! הסירה רזרב 2012 והקברנה סוביניון 2012 הם יינות מוקפדים, טעימים וממש כן כך..לעיסים. יינות מרשימים ביותר מיקב מצויין שאני שמח לאהוב.
  7. יקב צובא- יקב צובא צובר לו שם של יקב בוטיק מצוין בהרי יהודה. אין ספק ולא רק משום היותי ירושלמי למחצה – (מחצית השבוע אני גר בירושלים..) כי הרי יהודה הם בית גידול מצויין לענבים איכותיים. אחד הבלנדים הטובים שאני ממליץ לשנה החדשה הוא המצודה רזרב 2011 יין מורכב מקברנה סוביניון, מרלו וקברנה פרנק – יין בורדולזי שמיוצר בהרי יהודה ונותן לטעמי "פייט" מצויין לבורדו.
  8. אזור שונה ביותר הוא אזור הכרמל! יקב אמפורה בכרם מהר"ל, הוא מהיקבים היפים בארץ. טוסקנה שבכרמל ! באשר ליינות, ידע היקב ימים קשים. לא עוד! בהשגחתו של ארקדי פאפיקיאן יועץ היין המיוחד שלנו ובהשתתפותו של מישל רולאן, היועץ הצרפתי המוכר, מגיעים מהיקב יינות מיוחדים. טעמתי בתערוכת היין בירושלים, שני יינות נהדרים בלאן דה נואר חדש שהוא יין יבש על סף המתיקות עם טעמי וריחות פטל. גם המד רד 2011 הוא יין בסיסי מצויין המיוצר מענבי קברנה סוביניון עם תוספת קלה של סירה והתיישנות של שנה בחביות עץ אלון צרפתי.
  9. ואפרופו אזורי גידול יין. יהודה ושומרון ייצרו יין מקדמא דנא..שני יקבים אני אוהב שם במיוחד: יקב גבעות בו מכהן כיינן ד"ר שיבי דרורי עם שותפו אמנון וייס. יין נפלא שלהם הוא יין המצדה – ערוב של קברנה סוביניון עם מרלו ופטי וורדו ששהה 22 חודש בחביות עץ מבורגון. לא תאמינו שזה יין ישראלי. תעצמו עיניים ותטעמו ..אתם באפלסיון של סנט אמליון בבורדו. ואגב אני חסיד (שותה..) של זן הפינו נואר המאפיין את בורגון וזה של גבעות הוא ממש בן בנו של הזן הבורגוני.. ופינה מיוחדת יש לי בלב ובחיך ליעקב ברג וליקב פסגות. יעקב הוא פילוסוף ואיש  חוכמה ויין כלבבי. לאחרונה הוא חבר ליעקב אוריה הינן. היינות של פסגות הם אכן פסגת היינות שלנו. הקברנה סוביניון 2011 מגיע מענבים ביבול נמוך מכרמי היקב בגובה 900 מ"ר. על הבקבוק מוטבע מטבע עתיק המתוארך לתקופת המרד הגדול (73 לספירה). אז יש ויכוח גדול על נחיצותו של המרד ותוצאותיו, אבל לא יכול להיות ויכוח על איכות הקברנה סוביניון שלו – It's the best !!
  10.  לא לשכוח גם את יקב דלתון. יקב עקבי שמייצר יינות ברמה גבוה שמשתפרת משנה לשנה. טעמתי את הקברנה סוביניון 2012 רזרב ואת השיראז 2012 גם הוא בסדרת הרזרב של היקב. יינות לדוגמא של איכות ומחיר הוגנים גם בהתחשב בכך שמדובר בטופ של היקב שבבעלותו כרמים נהדרים.
  11. בחיפושי אחרי יין ישראלי טיפוסי אם יש דבר כזה, אני מגיע בכל פעם ליקב ויתקין. היקב       נמצא בכפר ויתקין שבשרון ומפתיע אותי בכל פעם באיכות של יינות מבריקים בעשייה מדויקת וחשיבה מחוץ לקופסא. הפטיט סירה 2010 או בשמו האחר,  ענב דוריף, הוא ענב לא קל לגידול בשל רגישותו לריקבון. אבל ויתקין מצליח לעשות ממנו יין ענק. הפטיט סירה 2010 מכרם בן 36 שהה 18 חודש בחביות, צבעו כמעט שחור. יין רענן, מתובלן, בטעמי פרי שחור. מומלץ לחדרר אותו לפחות שעה לפני השתיה ואז תזכו לשתות את אחד היינות הטובים שיש לנו בארץ.